Skip to content
Administrație locală

Cum se schimbă harta politică a României după alegerile locale și care va fi impactul acestor schimbări asupra parlamentarelor din 6 decembrie

Alegerile locale de duminică au produs un veritabil seism politic în PSD. Social-democrații au pierdut numeroase primării-cheie din țară, iar lucrul acesta va avea un impact negativ asupra scorului pe care PSD speră să îl obțină la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Județe și orașe cheie pierdute de PSD

PSD a pierdut în urma scrutinului din 27 septembrie mai multe orașe și județe importante. În mod evident cea mai mare înfrângere este la nivelul Capitalei, potrivit PSNEws.ro

Acolo PSD a pierdut Primăria Generală în favoarea lui Nicușor Dan, dar și aproape toate sectoarele. Doar la nivelul Sectorului 4, Daniel Băluță a obținut o victorie clară. Dacă Robert Negoiță va face transferul înapoi în PSD, atunci social-democrații vor avea două primării de sector, față de 6 primării ca până acum.

Iașul lui Mihai Chirica părea pierdut chiar înaintea alegerilor, în momentul transferului edilului de la PSD la PNL. Chirica a fost reconfirmat duminică de către ieșeni, doar că acesta va juca de data aceasta în echipa liberalilor. Constanța reprezintă o altă redută importantă pierdută de PSD. Mult timp un fief al lui Radu Mazăre, apoi al lui Decebal Făgădău, Constanța rămâne la această oră disputată încă între candidatul PNL, Vergil Chițac și candidatul USR-PLUS, Stelian Ion. Cert este că primăria nu se va întoarce la PSD. Vrancea, un alt județ-cheie a ieșit de sub conducerea lui Marian Oprișan după două decenii întregi în care s-a aflat la conducerea județului. Giurgiu a fost o altă surpriză masivă. Multă vreme reduta lui Bădălău, Giurgiu a fost adjudecat de data aceasta de liberali.

În Moldova, PSD păstrează totuși județe importante – Neamț, Bacău, Vaslui, Galați și Botoșani. De asemenea, în sudul țării, PSD încă controlează județele Olt, Dolj, Gorj, Călărași și Ialomița. Totodată, PSD are în continuare cei mai mulți reprezentanți în județe – 20.

PNL și USR-PLUS iau județe importante

Liberalii și cei de la USR-PLUS au reușit de asemenea să câștige județe și orașe importante. Timișoara a fost pierdută de liberali în favoarea celor de la USR-PLUS, aceasta fiind probabil cea mai importantă victorie a celor de la USR-PLUS în aceste alegeri. Constanța rămâne încă disputată între PNL și USR-PLUS, acesta fiind un oraș extrem de important în ecuația viitoarelor alegeri parlamentare. Liberalii au câștigat însă primării importante în alianță cu USR-PLUS, Capitala fiind cel mai bun exemplu, dar și Bistrița, acolo unde Ioan Turc (sprijinit de PNL și USR-PLUS) l-a învins pe Ovidiu Creţu, sprijinit o alianță asemănătoare (PSD-ALDE-UDMR-Pro România). Confruntările dintre USR-PLUS și PNL au fost echilibrate acolo unde au avut loc, însă per total USR-PLUS pare a se fi impus în fața liberalilor. Dincolo de exemplul Timișoarei, USR-PLUS a învins PNL și la Brașov, acolo unde Allen Coliban (susținut de USR-PLUS) l-a învins pe eorge Scripcaru, candidat din partea PNL care conducea orașul din 2004.

Se anunță o luptă în 3 la parlamentare

Ținând cont de rezultatul alegerilor locale, parlamentarele din 6 decembrie anunță o luptă în trei între PSD, PNL și USR-PLUS. Nu știm momentan dacă liberalii vor alege calea unei alianțe cu USR-PLUS pentru a balansa puterea PSD. Logica electorală ne spune că aceasta ar fi calea cea mai bună. Rezultatele alianței USR-PLUS-PNL au fost clare la alegerile din Capitală, acolo unde Firea a fost detronată.

Dilema majoră a celor de la PNL constă însă în a încerca o echilibristică între PSD și USR-PLUS, astfel încât liberalii să poată obține cele mai multe voturi fără a trebui să împartă puterea cu USR-PLUS.UDMR ar putea rămâne un partener de guvernare prin potențialul de coaliție și rămâne de văzut dacă PMP și ALDE vor prinde pragul. Sistemul politic românesc tinde să devină unul dominat de două partide mari PSD și PNL, cu un al treilea partid mai mic USR-PLUS care va încerca să își facă loc în Parlament. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe 6 decembrie.

Câștigătorii consiliilor județene din țară

Alba – PNL
Arad – PNL
Argeș – PSD
Bacău – PSD
Bihor – PNL
Bistrița – PSD
Botoșani- PSD
Brașov – PNL
Brăila-PSD
Buzău – PSD
Călărași – PSD
Caraș – PNL
Cluj – PNL
Constanța – PNL
Covasna – UDMR
Dâmbovița – PSD
Dolj – PSD
Galați – PSD
Giurgiu – PNL
Gorj – PSD
Harghita – UDMR
Hunedoara – PSD
Ialomița – PSD
Iași – PNL
Ilfov – PNL
Mureș – UDMR
Maramureș – PNL
Mehedinți – PSD
Neamț – PSD
Olt – PSD
Prahova – PNL în alianță cu USR PLUS
Sălaj – PNL
Satu Mare – UDMR
Sibiu – PNL
Suceava – PNL
Teleorman – PSD
Timiș – PNL
Tulcea – PSD
Vâlcea – PSD
Vaslui – PSD
Vrancea – PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.