Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Dăncilă a decis prin Ordonanță de Urgență: Președinții de Consiliu Județean vor fi aleși prin vot uninominal

Guvernul a adoptat luni, 3 iunie, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astăzi am adoptat o ordonanţă de urgenţă care cred că este foarte bine-venită. Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul a adoptat această măsură – să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional”, a declarat Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Reacția președintelui Klaus Iohannis a venit la scurt timp, prin vocea purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale, și a transmis că ”PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfășurării jocului, ceea ce este inacceptabil”.

”Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează Președintele României. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv și netransparent. Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin ordonanță de urgență, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcții. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat”.

Președintele Klaus Iohannis a mai transmis că un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar.

În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative. De altfel, chiar Constituția, și ar trebui să citim cu atenție, prevede în mod expres că autorități ale administrației publice locale sunt primarii, consiliile locale și consiliile județene. Președintele consiliului județean nu este, așadar, consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcție printr-un vot direct. Argumentul invocat de Guvern, că președintele de Consiliu județean ar trebui să fie ales de popor nu se susține pentru că nu există practic un „popor” al judeţului și acest argument maschează de fapt disperarea PSD, care a înțeles că este pe punctul de a pierde conducerile și majoritățile în foarte multe Consilii județene. Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este una foarte clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor. Aș vrea să mai adaug un singur lucru în legătură cu intențiile manifestate deja în spațiul public de către Președintele Camerei Deputaților, conform căruia PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituției pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului. Președintele României consideră că pesediștii, oricât ar încerca să-și spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenționați și interesați în a respecta voința cetățenilor. Să fie oare o simplă coincidență că imediat după ce Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni, PSD este foarte grăbit să defileze public cu această inițiativă de revizuire a Constituției?”, mai este mesajul transmis de Administrația Prezidențială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.