Skip to content
Focus Recent

Dăncilă s-a văzut președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

Premierul României încearcă să refacă relațiile cu socialiștii europeni, să facă parte din nou din ”familia” europeană, după ce relațiile deveniseră reci înainte de alegerile europarlamentare. Socialiștii europeni le reproșaseră celor de la PSD că nu respectă statul de drept.

Drept urmare, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans pentru a remedia relațiile.

Potrivit comunicării oficiale cei doi ”au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă și sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum și dorința de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană”.

În cadrul întrevederii, au fost discutate, de asemenea, rezultatele alegerilor europarlamentare.

Cei de la Guvern mai anunță că ”președintele Juncker i-a mulțumit premierului Viorica Dăncilă pentru activitatea excelentă de până acum a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, care a închis peste 100 de dosare, dintre care cele mai importante sunt cele privind Poliția Europeană de Frontieră și Garda de Coastă, Autoritatea Europeană pentru Muncă, Directiva Copyright și Directiva Gaz. Președintele CE a subliniat că această abordare trebuie să continue, în special în ceea ce privește avansarea Cadrului Financiar Multianual și pregătirea Agendei Strategice 2019-2024”.

Se pare că în timpul discuțiilor s-a atins și subiectul sensibil, care fusese motivul inițial de supărare, justiția.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar și în lupta împotriva corupției. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autoritățile române pentru a găsi soluții în privința aspectelor legate de statul de drept și pentru a relua progresele în cadrul MCV”.

Rămâne de văzut dacă aceste discuții se vor concretiza și în acțiuni în țară sau vor exista, din nou, motive de supărări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.