Skip to content
Ediția de astăzi

De ce a anunțat-o Ciolacu candidat la prezidențiale pe Gabriela Firea ? Ținta reală a mesajului președintelui PSD

liderul PSD, Marcel Ciolacu făcea o afirmație aparent surprinzătoare. În contextul în care partidele politice din țară sunt preocupate de alegerile locale și parlamentare care vor veni, Ciolacu spunea că cel mai bun candidat la viitoarele alegeri prezidențiale din partea PSD ar fi actualul primar general, Gabriela Firea. În condițiile în care ne mai despart încă 4 ani până la alegerile prezidențiale, ne punem întrebarea cum putem interpreta declarația lui Marcel Ciolacu?

Un avertisment pentru Ponta

Anunțul lui Marcel Ciolacu trebuie înțeles într-un context mai larg al negocierilor care au loc acum pe partea stângă a eșichierului politic, între PSD și Pro România, potrivit PSNews.ro

Perspectiva unui candidat comun al dreptei în persoana lui Nicușor Dan le poate da serioase bătăi de cap social-democraților. Pentru a contracara eficient opțiunea unui candidat unic, PSD aplică aceeași schemă atrăgând ALDE și Pro România în discuții pentru susținerea Gabrielei Firea la primăria Capitalei. De altfel, Marcel Ciolacu a și declarat că zilele acestea se întâlnește des cu liderul Pro România. PSD încearcă cu siguranță să strângă rândurile, fiind conștienți de pericolul reprezentat de un candidat comun susținut de PNL, USR-PLUS și PMP. Afilierea deputaților ALDE la grupul PSD reprezintă un prim pas în direcția unui sprijin comun pentru Gabriela Firea. Pentru PSD în prezent rămâne discutabil doar sprijinul formațiunii politice conduse de Victor Ponta.

Dilemele liderului Pro România

Cu varianta susținerii unei candidaturii pentru prezidențiale scoasă de pe masă, rămâne de văzut ce îi va putea oferi Marcel Ciolacu lui Victor Ponta. Cert este că Ponta are mai multă nevoie de PSD pe termen lung decât au nevoie social-democrații de el. Ponta e conștient că Pro România nu va putea să supraviețuiască încă 4 ani în opoziție, în cazul în care reușește să atingă pragul de 5 procente după alegerile parlamentare. Să nu uităm că, asemenea UNPR-ului, Pro România nu a trecut testul alegerilor, fiind un partid înființat direct în Parlament, lipsit de o adevărată legitimitate dată de alegeri. Așa că o alianță cu PSD ar fi dezirabilă pentru Ponta. În plus, PSD este singurul partid mare cu care Pro România s-ar putea alia. Ponta este recunoscut de altfel pentru jocurile de culise. Așadar nu ar fi surprinzătoare chiar o fuziune mai devreme sau mai târziu între Pro România și PSD, făcută cu gândul de a prelua din interior PSD-ul. În acest moment, doar această variantă mai pare una câștigătoare pentru ambițiile lui Ponta de a ajunge la Palatul Cotroceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.