Skip to content
Ediția de astăzi

De ce PSD nu vrea alianță cu Pro România la parlamentare? Temerile social-democraților

Zilele trecute, în Consiliului Politic Naţional al PSD s-a luat o decizie importantă în contextul alegerilor parlamentare. În speță, PSD nu va face alianțe cu nicio altă formațiune politică la alegerile din 6 decembrie.

Decizia a fost luată cu o cvas-unanimitate – 69 de voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă”, potrivit PSNews.ro

De ce PSD și Pro România nu fac alianță la parlamentare?

În condițiile în care la alegerile locale există, în teritoriu alianțe importante între PSD și Pro România și în contextul unei apropieri între cele două partide, la nivel declarativ ideologic – ambele se declară partide de stânga – ne întrebăm, în mod legitim, de ce liderii PSD au luat decizia de a merge singuri în alegerile din decembrie, mai ales că partidul trece printr-o perioadă dificilă și nu stă grozav de bine nici în sondajele de opinie.

Răspunsul ține, pe de o parte, chiar de scorul din sondajele de opinie. Ultimele barometre de opinie publică dau, aproape în totalitate, un raport de forțe de 2:1. PSD are în jur de 20 de procente, iar Pro România are în jur de 10 procente. Dacă acest raport de forțe se va menține, conducerea PSD se va confrunta cu presiuni suplimentare din partea partidului condus de Victor Ponta. Cu un raport de forțe de doar 2:1, Ponta se profilează drept un competitor serios pentru PSD și nu un aliat. Să nu uităm totodată că migrația politicienilor PSD se îndreaptă și spre Pro România, care treptat a fost catalogat drept un PSD II.

Cu Pro România în alianță, PSD ar putea învinge restul partidelor politice în alegerile din decembrie, mai ales că în acest moment sunt slabe șanse să vedem o prelungire a alianței PNL-USR-PLUS la alegerile parlamentare. Doar că prețul pentru PSD ar putea fi prea mare. Ponta va pune condiții pentru sprijinul său. Totodată, există temerea, legitimă că Pro România ar putea înghiți cu totul PSD sau în orice caz, o felie importantă din partid. Victor Ponta nu mai este la fel de inofensiv pe cât era în urmă cu un an și jumătate de zile, atunci când PSD-ul era condus de Liviu Dragnea. O fuziune între PSD și Pro România l-ar putea propulsa pe Victor Ponta la conducere, o temere împărtășită de mai mulți social-democrați.

Treptat, pentru social-democrați, Pro România va deveni unul dintre principalii competitori, de vreme ce partidul lui Ponta și cel al lui Marcel Ciolacu împart în linii mari același electorat. Știm că Ponta visează la alegerile din 2024. Cu Pro România are însă șanse mici. E nevoie de sprijinul PSD. E greu de crezut însă că PSD nu va veni cu un candidat propriu. Problema aceasta s-a mai pus și la alegerile precedente. Așadar Ponta rămâne cu un ochi ațintit pe PSD, iar unii social-democrați sunt conștienți de acest pericol. În plus, PSD s-a simțit confortabil fără competitori credibili pentru segmentele „sale” din electorat, iar eventuala contrazicere a acestui enunţ ar fi extrem de deranjantă.

Teama reprezintă așadar principalul obstacol în calea unei alianțe PSD-Pro România la parlamentare, o teamă legitimă a social-democraților vis-a-vis de adevăratele intenții ale lui Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.