Skip to content
Recent Social

Deficit record pe trimestrul I din 2019. Statul a cheltuit cu 5,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat pe primul trimestru al anului 2019 cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB, comparativ cu un deficit de 4,46 miliarde lei (0,48% din PIB) înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate joi de Ministerul Finanţelor Publice.

În luna anterioară, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 5,2 miliarde de lei (0,51% din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 74,7 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, comparativ cu 7% din PIB în anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+21,9%), accize (+16,8%), TVA (+14,8).

„Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei”, precizează MFP.

Citește mai departe pe PSNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.