Dacă ești o ființă umană curioasă cu siguranță ai citit un articol cu sfaturi pentru ”îmbunătățirea activității creierului”, ca de exemplu mănâncă mai puțin zahăr, mai puține grăsimi, ia suplimente, învață o limbă străină, sudoku sau alte jocuri pentru creieri.
Dar toate acestea pot avea efecte pe termen scurt și au în comun o trăsătură: o deconectare, respectiv însingurare, potrivit unei opinii exprimate de Emily Willingham în Slate.
Însă creierul uman a evoluat pentru a fi ”social”, are nevoie de interacțiune cu alte ”creiere” pentru a-și îmbunătăți funcțiile. Ce ne mai ajută? Empatia! Atunci când suntem empatici luăm în considerare perspectiva altuia, rezonăm cu ei. Asta ne face cititori de minți. Ne îmbunătățește abilitatea creierului.
Cum ne cultivăm empatia? Să fim curioși, să încercăm alte stiluri de viață, ascultând, fiind deschiși și dezvoltând imaginația. Ne ajută și cititul de romane: așa ne punem în piele personajelor, ne gândim cum am fi reacționat noi în locul lor.
A fi povestitor are efecte benefice, de asemenea. Un studiu arată că are efecte benefice în urma unei traume pe care am trăit-o. Da, ne ajută și activitatea fizică: vom avea un creier mai bine oxigenat, dar să nu neglijăm deloc aspectele ”emoționale” pentru un creier sănătos, antrenat. Așa că nu uitați să implicați și creierul în activități plăcute, alături de alte persoane. Să nu ne alienăm.