Ediția de miercuri a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe sociologul Marius Pieleanu, directorul institutului de sondare a opiniei publice GSC Avangarde.
Profesorul universitar a ținut să contrazică o temere care începe să prindă contur în societatea autohtonă: aceea că românii ar putea deveni eurosceptici. Concret: Pieleanu a subliniat că această tendință nu ar putea prinde rădăcini în România, din moment ce o parte importantă a populației muncește în străinătate (temporar sau definitiv) ȘI ține legătura cu cei de acasă.
„Românii nu sunt eurosceptici. De altfel, în analizele tuturor institutelor de sondare a opiniei publice (nu numai cele românești), noi, ca popor, suntem cei mai pro-occidentali și cei mai pro-americani. Noi și cehii suntem pe primele locuri în privința sentimentelor pro-americane, dar nici în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană nu suntem pe locurile codașe. Avem totuși câteva milioane de români care lucrează în străinătate. E firesc ca sentimentele celor de acasă să aibă o atitudine pro-europeană, din moment ce, la două gospodării, o persoană este plecată temporar sau definitiv la muncă în străinătate”, a afirmat Marius Pieleanu.
Totuși, profesorul de la SNSPA a scos în evidență o realitate care le îngreunează sociologilor măsurătorile: așa-numita „migrație circulatorie”. Această migrație derutează chiar și partidele politice, care în ziua votului nu au un tablou exact al electoratului ce ar urma să se prezinte la urne.
„Se pare însă că, în ultimii 7-8 ani (noi în sociologie o numim «migrație circulatorie»), numărul celor care vin și pleacă din țară temporar este undeva la 1 milion și jumătate de români. Cu alte cuvinte: românul pleacă în Marea Britanie (să zicem), muncește 6 luni acolo, se întoarce în România, stă un an, dup-aia pleacă, dar nu neapărat în Marea Britanie, ci în Italia. Asta ne dă peste cap toate calculele noastre referitoare la numărul real al românilor care muncesc în străinătate. Noi știam că e undeva la 4-4,5 milioane, dar în opinia mea este o cifră ceva mai mică (sub 4 milioane de români) – ceea ce contează foarte mult și pentru calculele electorale: pe ce te bazezi ca partid în ziua votului? Câți români sunt în mod real în România?” a punctat patronul Avangarde.
În același context, sociologul a atras atenția că România nu are nici până în ziua de astăzi un recensământ complet (ceea ce – a adăugat Pieleanu – probabil ne face singura țară din Europa din acest punct de vedere), întrucât „zeci sau sute de mii de gospodării” au rămas nerecenzate în 2011.
În altă ordine de idei: vedeți mai jos ce spune Marius Pieleanu despre SRI și SIE (în special despre directorii acestor servicii secrete – Eduard Hellvig, respectiv Silviu Predoiu), precum și despre vulnerabilizarea statului, pe fondul asaltului dus de Liviu Dragnea și PSD asupra SPP.
„Cu SPP-ul și pentru mine este o enigmă de ce PSD și Liviu Dragnea au început o campanie de denigrare și de delimitare, dar pe canale informale aflu că SPP-ul și-a făcut în fiecare județ al țării câte o filială. Nu se justifică”, a mai declarat Pieleanu pentru PSnews.ro.
Întreaga secvență este disponibilă în intervalul 13:36 – 22:10: