Skip to content
Lifestyle

Dispozitivele morții IQOS și Glo – stop fumat! Psihoterapeut: Creează dependență la fel ca țigările normale

 

Noile țigări electronice, care nu ard tutunul, ci îl încălzesc, reprezintă ultima tendință în materie de fumat deoarece sunt considerate mai sănătoase. Redacția EdițiadeDimineață.ro continuă campania anti-fumat centrată pe noile dispozitive IQOS (de la Philip Morris International) și Glo (de la British American Tobacco).

Astăzi am stat de vorbă cu psihoterapeutul Bogdan Lucaciu. Acesta a evidențiat faptul că, în ciuda unui stereotip împărtășit pe scară largă, aceste dispozitive creează dependență la fel ca țigaretele obișnuite.

sursa: zf.ro

Care este părerea dumneavoastră despre țigările electronice de tip Iqos sau Glo?

Bogdan Lucaciu: Eu sunt fumător, dar fumez țigări clasice. Din păcate, e adevărat, sunt tot felul de interdicții mai nou. Nu ai voie să fumezi decât țigări electronice în anumite zone. Ca personaj, eu însumi sunt împovărat cu viciul pe care îl am, însă pe cele electronice nu le folosesc.

Credeți că aceste dispozitive creează dependență psihică ? 

Cred că dependența față de tigările electronice este aceeași cu dependența față de țigările normale.

Considerați că se formează un efect de turmă în ceea ce privește consumarea acestor produse?

Nu cred că se poate vorbi despre un efect de turmă. Consider că oamenii aleg să consume aceste produse deoarece au avantajul de a putea fi folosite în localuri.

sursa: b1.ro

 

Considerați că se vor lua măsuri de interzicere asupra acestora?

Mi-e teamă că odată cu zidul ce vine împotriva țigărilor, există o posibilitate destul de ridicată ca autoritățile să ia anumite măsuri restrictive împotriva acestor dispozitive.

Recomandarea cercetătorilor

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Internal Medicine arată că noile ţigări electronice care încălzesc tutunul conţin chimicale care pot cauza cancer. Cercetătorii au precizat, însă, că este nevoie de studii suplimentare care să analizeze ce se petrece în organism odată ce un fumător folosește un astfel de dispozitiv, iar până la concluzii ar fi indicat ca oamenii să renunțe la aceste țigări electronice, conform b1.ro.

În egală măsură, doctorul  Florin Dumitru Mihălţan, șeful secției clinice Pneumologie III din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie (SRP), a evidențiat, la rândul său, pericolele dispozitivelor amintite pentru sănătate, motivul pentru care acestea nu diferă prea mult de țigarete precum și necesitatea înăspririi legislației.

Interviul integral poate fi vizualizat la adresa psnews.ro.

 


  1. […] Noile țigări electronice, care nu ard tutunul, ci îl încălzesc, reprezintă ultima tendință în materie de fumat deoarece sunt considerate mai sănătoase. Redacția EdițiadeDimineață.ro continuă campania anti-fumat centrată pe noile dispozitive IQOS (de la Philip Morris International) și Glo (de la British American Tobacco). Astăzi am stat de vorbă cu psihoterapeutul Bogdan Lucaciu. Acesta a evidențiat faptul că, […] …read more […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.