Skip to content
Recent

DOLIU A murit Doina Cornea, fostă disidentă a regimului comunist

 

Fostă disidentă a regimului comunist, Doina Cornea, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani.

Doina Cornea s-a născut în data de 30 mai 1929 în Brașov. Ea a fost publicist, traducător și profesor, asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, informează News.ro.

Pe vremea regimului comunist, aceasta a distribuit mai multe texte și proteste prin intermediul Radio Europa Liberă, reușind astfel să facă cunoscută opiniei publice internaționale situația reală cu care se confruntau românii.

Cornea a realizat în 1980 primul „samizdat”, un volum fabricat manual, distribuit prin rețelele de prieteni, care s-a numit „Încercarea labirintului”. Ulterior a realizat mai multe traduceri-samizdat din limba franceză, traduceri la care a adăugat note și prefețe.

În 1983 a fost concediată de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii și bătăi în urma textelor și protestelor publicate.

A răspîndit împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov ce au protestat în 1987, fapt pentru care au fost amândoi arestați pentru o perioadă de 5 săptămâni. Ulterior, a fost urmărită permanent până în 1989.

În 1989 a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale (FSN), din care și-a dat demisia în 1990  în momentul transformării acestuia în partid politic.

Doina Cornea a fondat în a doua jumătate a anului 1990 Forumul Democrat Antitotalitar din România, o primă mișcare de unificare a opoziției democrate, din care ulterior s-a format Convenția Democrată din România (CDR). A fost de asemenea membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Fundaţiei Culturale Memoria, mai adaugă sursa citată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.