Skip to content
Ediția de astăzi Lifestyle

Două biserici de lemn din Mehedinți, incluse în ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din România

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marti, 27 octombrie, anunță Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Din rută fac parte și două biserici de lemn din județul Mehedinți.

Mă bucură foarte tare că și județul Mehedinți face parte din Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, care a fost lansată astăzi, într-un loc pitoresc din județul Bihor, respectiv în Valea Crișului. Cele două biserici de lemn din zona noastră, din Seliștea și din Cănicea, vă așteaptă să le vizitați! Totodată, din Ruta Cultural Turistică, dezvoltată la nivel național, mai fac parte alte 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava și alte 16 din județul Neamț. O călătorie, descoperind obiectivele turistice ale rutei, vă poate oferi, cu siguranță, posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă. Acest fapt este datorat diversității patrimoniului antropic și natural, legendelor, gastronomiei locale, dar și posibilității de a desfășura o serie de activități, precum turismul cultural, speologic sau de aventură. Încurajez, pe această cale, autoritățile locale care dețin un astfel de patromoniu antropic, să facă demersurile necesare pentru a se înscrie în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, care rămâne în continuare deschisă! Împreună dezvoltăm turismul românesc”, a anunțat mehedințeanul Marian Balaci consilier în minister pe zona de turism.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marti, 27 octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului.

Ruta cuprinde, astfel, 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. Precizăm că aceasta rămâne deschisă și altor județe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deținut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.