Este scindare printre magistrați după publicarea Protocolului dintre Serviciul Român de Informații (SRI) Și consiliul Superior al Magistraturii. Bogdan Mateescu – membru CSM – și Dana Gîrbovan – președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) – au avut un schimb dur de replici.
Mateescu a cerut cumpătare în emiterea de concluzii „devastatoare”,în timp ce Dana Gîrbovan îl acuză pe acesta că trebuia să fie primul revoltat şi să reacţioneze, informează Mediafax.
„Personal aş fi mai rezervat în afirmaţii întrucât există, totuşi, anumite îndatoriri deontologice specifice tuturor magistraţilor, mai ales când se raportează unii la alţii, indiferent dacă sunt conducători de asociaţii profesionale sau nu. Luările de poziţie în diverse situaţii, transformate în ştiri boombastice, concluziile rapide şi „devastatoare”, avertismente, toate acestea fără vreo statuare anume a organelor competente, fără o analiză temeinică potrivit prescripţiilor legale, sunt în opinia mea de evitat, pot pune sub semnul întrebării procedurile legale eventual aflate în curs de desfăşurare şi pot distorsiona percepţia publică despre sistemul care în niciun caz nu se rezumă la părerea unuia sau altuia despre ceea ce este el”, a scris Bogdan Mateescu pe Facebook.
Judecătorul îndeamnă la cumpătare, după publicarea protocolului dintre CSM şi SRI, de vineri.
„Înţeleg îngrijorările, dar chiar nu cred că este firesc pentru un magistrat, oricare ar fi el, să dea instantaneu verdicte publice, substituindu-se organelor în drept şi speculând. Altfel ce pretenţii să mai ai de la alţii?!Credinţa mea este că justiţia a funcţionat şi este esenţial ca ea să funcţioneze si mai bine. Dacă au existat derapaje ori vinovaţi pentru unele aspecte sau altele, doar organele competente pot regla sau pot activa, dacă este cazul, mecanisme de responsabilizare care există şi sunt funcţionale. (…) Sistemul judiciar, în complexitatea lui, nu a fost predat nimănui şi este extrem de important să nici nu fie predat (tot nimănui, indiferent despre cine sau ce este vorba şi indiferent de pretext)”, a mai arătat Mateescu.
Deşi nu a nominalizat-o, Dana Gîrbovan a susținut că Mateescu făcea referire tocmai la poziţia ei publică de vineri, atunci când șefa UNJR afirma că vechiul CSM a predat justiţia SRI-ului şi şi-a compromis rolul constituţional.
„Domnule judecător Mateescu, a susţine că opinia mea sau a altor judecători care deja şi-au manifestat public indignarea şi revolta cu privire la Protocoalele secrete încheiate la vârful sistemului de justiţie ar „distorsiona percepţia publică despre sistemul care în niciun caz nu se rezuma la părerea unuia sau altuia despre ceea ce este el” este o negare a realităţii şi evidenţei. (…) Aceste Protocoale până de curând erau SECRETE, iar o parte încă sunt secrete, ceea ce încalcă însăşi fundamentul democraţiei şi a statului de drept (…) Ne-am fi aşteptat să fi fost dumneavoastră primul care să vă manifestaţi indignarea public cu privire la aceste Protocoale, nu să ne invitaţi să ne aşezăm calmi la locurile noastre pe motiv că organele competente «verifică»”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.
Magistratul învinuiește fostul CSM că şi-a ratat misiunea, iar protocoalele secrete au afectat credibilitatea asupra sistemului judiciar.
„Aceste Protocoale au compromis în ochii a milioane de români munca cinstită şi profesionistă a mii de judecători, care în toţi aceşti ani au judecat milioane de dosare cu un preţ la nivel personal pe care numai fiecare judecător şi familia acestuia îl ştie (sacrificarea vieţii de familie, a sănătăţii şi uneori chiar a vieţii). (…) Avem tot dreptul să ne manifestăm indignarea şi revolta pentru că, atunci când am adus aceste probleme în faţa fostului CSM, tot noi am fost acuzaţi că „aducem atingere” imaginii justiţiei. Noi am aduce atingere imaginii justiţiei, nu problemele grave pe care le reclamăm şi care au fost ţinute sub preş! Timpul a dovedit că am avut, din păcate, dreptate.(…) Este vădit că vechiul CSM şi-a ratat această misiune”, menționează Gîrbovan.