Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Ediția Princeps a volumului ”Poesii” de Mihai Eminescu, în colecția Bibliotecii Județene

Ediția Princeps a volumului ”Poesii” al lui Mihai Eminescu din anul 1883 se află în colecții Bibliotecii Județene ”I.Gh. Bibicescu”. “Poesii’’ este singurul volum tipărit în timpul vieții lui Eminescu.

Volumul a apărut pe 21 decembrie 1883 la faimoasa Editură Socec, cu o prefață și cu texte selectate de Titu Maiorescu.
Cartea a fost plănuită timp îndelungat de către autor, însă sub presiunea insistențelor amicilor săi literari. Inițial, volumul s-ar fi numit „Lumină de lună”.

Se spune că Eminescu a lăsat în grabă manuscrisele volumului, în ordinea dorită, ce urmau să fie tipărite, însă s-au ivit problemele de sănătate, care au determinat întreruperea legăturii cu Editura.

Titu Maiorescu, apropiat al poetului, s-a angajat să fie editorul volumului, fără acordul autorului. Astfel, editarea unei cărți semnate de Eminescu se anunța încă din vara anului 1883 în Convorbiri Literare. Acesta conține atât poezii publicate deja în revista ,,Convorbiri Literare”, cât și poezii aflate doar în fază de manuscris.

Volumul s-a distribuit în librăriile Editurii Socec, iar lansarea efectivă a avut loc pe data de 21 decembrie 1883, în ciuda faptului că pe pagina de titlu este tipărit anul 1884.

Ediția princeps este una dintre cele mai importante și mai iubite cărți din literatura română. Ediția a doua a apărut în 1885, însă conținutul a rămas identic. A treia, editată în 1888, a inclus trei poezii noi: „La steaua”, „De ce nu-mi vii” și „Kamadeva”, numărându-se printre ultimele creații ale poetului. S-a tipărit și o a patra ediție, o dată cu decesul lui Eminescu, cu un studiu semnat de Titu Maiorescu în octombrie 1889, intitulat „Poetul Eminescu”.

Biblioteca Județeană “ I. G. Bibicescu “ este fericita deținătoare a acestei ediții princeps, calitatea sa fiind remarcabilă, aceasta aflându-se într-o stare bună de conservare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.