Skip to content
Focus Recent

Eveniment de amploare internațională în România: Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Cea de a treia ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări și prima ediție a Forumului de Afaceri se desfășoară la București în perioada 17-18 septembrie. Inițiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politică la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre UE aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Printre invitați se numără și președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker, ministrul de Externe al Germaniei, Secretarul Energiei al SUA, Rick Perry, Președintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Președintele Băncii Europene de Investiții, la care se adaugă reprezentarea Băncii Mondiale.

Summit- ul se desfășoară la București, la inițiativa Președintelui Klaus Iohannis, care, în 2017, la Summitul de la Varșovia, a propus găzduirea de către România a celei de-a treia ediții a Inițiativei celor Trei Mări, precum și a primului Forum de Afaceri, ofertă acceptată de toți participanții.

În cadrul summit-ului se desfășoară și un forum de afaceri, unde vor fi 600 de participanți. De asemenea, pe parcursul celor două zile se urmărește adoptarea unei liste de proiecte strategice pentru regiune, pe lista fiind în jur de 40 de proiecte importante de infrastructura, energie și digitalizare. Se mai dorește și înființarea unui Fond de Investiții, cu participarea BERD și cu contribuții financiare ale statelor membre. Prin acest fond se mai urmărește si atragerea de resurse financiare americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.