Skip to content
Administrație locală Recent

EXCLUSIV: Traseul banilor pentru încălzirea Severinului

Banii care se alocă pentru încălzirea Severinului au devenit un motiv de contre între președintele Consiliului Județean Aladin Georgescu și președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu.

Liderul județean acuza marți, 11 februarie, că Guvernul Orban propune eliminarea subvențiilor pentru încălzire, iar asta i-ar afecta în mod direct pe severineni.

În municipiul Drobeta Turnu Severin, de exemplu, costul total al gigacaloriei este de 592,12 lei, din care 245,47 lei sunt plătiți de consumatori, iar diferența, de 346,65 lei reprezintă subvenția acordată de Primărie. Aș înțelege eliminarea subvenției în contextul în care alimentarea cu gaz ar fi o alternativă reală la sistemul de termoficare, dar în contextul în care avem aproximativ 28.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare, e clar că eliminarea subvenției va fi împovorătoare pentru populație”, spunea Aladin Georgescu.

În replică, ministrul Economiei i-a transmis că răspândește informații eronate.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți este ipocrit, așa cum ne-a obișnuit deja! Unde erați domnule Aladin Georgescu când mă certam cu șeful dumnevoastră, Liviu Dragnea, care promisese bani pentru încălzirea Severinului, dar pe care nu i-a dat? V-a păsat de severineni atunci când colega dvs, deputata PSD Alina Teiș, , A VOTAT ÎMPOTRIVA amendamentului depus de mine prin care primăria Drobeta Turnu Severin a făcut o economie de aproximativ 7 milioane de lei, pentru un credit contractat pentru împrumutul luat pentru finanțarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece?!?”.

Totodată, liderul liberal a explicat ce a făcut pentru a-i ajuta pe severinenii în ceea ce privește încălzirea.

Președintele CJ Mehedinți Aladin Georgescu i-a dat și el replica.

Domnule Virgil Popescu, vă văd foarte agitat în limbaj pentru un ministru onorabil! Jignirile și vorbele grele sunt apanajul oamenilor slabi, care în loc de fapte, aruncă vorbe. Nu știți programul de guvernare al PNL proaspăt actualizat cu măsuri austere pentru populație, fără pensii și alocații mărite în conformitate cu legile în vigoare?! Încă ceva! Nu vă arogați merite! Guvernul PSD a alocat în ședința din data de 11 octombrie 2019, suma de 25 milioane lei, ajutor pentru încălzirea locuințelor în municipiului Drobeta Turnu Severin”.

Hai să vedem însă care este traseul banilor alocați pentru încălzirea Severinului. Suma menționată de Aladin Georgescu, care a fost alocată în ultima ședință de Guvern, a fost folosită pentru a plăti o parte din împrumutul contractat de primăria Severinului pentru a plăti păcura folosită în iarna 2018 – 2019.

Despre ce împrumut este vorba? De cel luat în luna februarie 2019.

Potrivit calculelor făcute de PSNews Mehedinți la vremea respectivă, în baza prevederilor OUG-ului care a fost publicată în Monitorul Oficial, suma totală ce urma să fie achitată de Primăria Severin, deci de severineni, era de  25. 628.892 lei (la prețul pieței de astăzi – 19 februarie 2019) plus 640.722.302 lei, care este dobânda (2,5% la valoare).

Dacă primăria nu dădea acești bani Guvernului până la 31 octombrie 2019 la sumele de mai sus se adăugau, zilnic, dobânzi penalizatoare de 0,02%,adică 4,67% pe an, plus penalități de întârziere de o,01% pe zi, adică 3,65% pe an, plus dobândă de 6,5% pe an, adică în total  14,82% pe an.

De aici cartoful fierbinte ce era în mâna primarului Screciu și, probabil, după îndelungi tratative cu premierul de la vremea respectivă, Dăncilă, care trebuia să își asigure sprijin pentru moțiunea de cenzură, Guvernul a dat acei bani ca primăria să nu plătească penalități. Am putea spune că Guvernul a dat bani care tot în visteria lui a ajuns.

Totodată, municipiul Drobeta Turnu Severin a beneficiat de la bugetul de stat, în perioada 2015, 2017, de suma de 56.600 mii lei pentru plata serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către populație, în sezonul rece.

Sumele au fost alocate astfel:

  • 22.000 mii lei, în anul 2015
  • 19.600 mii lei, în anul 2016
  • 15.000 mii lei, în anul 2017

În 2018 municipiul Drobeta Turnu Severin a contractat un împrumut din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoriei Statului, în sumă de 35 milioane de lei, pentru finanțarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice.

În anul 2019 municipiul Drobeta Turnu Severin a împrumutat, din rezerva de stat, cantitatea de 9941 de tone păcură, necesară asigurării, pe perioada de iarnă, a agentului termic.

Însă, nu e doar asta. Subvenția, locală unitară acordată de către Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin pentru energia termică furnizată populației:

  • perioada de iarnă 2015 – 2016 – 60,87 lei/Gcal
  • perioada de iarnă 2016 – 2017 – 131,96 lei/Gcal
  • perioada de iarnă 2017 – 2018 – 221,50 lei/Gcal
  • perioada de iarnă 2018 – 2019 – 300,00 lei/Gcal

Tot în anul 2019, în luna octombrie s-a aprobat scoaterea din stocurile disponibile în rezervele de stat, cu titlu de împrumut, până la data de 31 octombrie 2019, a cantității de 9941 tone păcură, iar până la data de 31 octombrie 2020, a cantității de 25.000 tone de păcură, pe perioada de iarnă, necesară asigurării, pe perioada de iarnă, a agentului termic pentru încălzirea populației din municipiul Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți. Împrumutul s-a acordat Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică, entitate juridică, din subordinea Consiliului Local al Muncipiului Drobeta Turnu Severin fără constituirea de garanții aferente contravalorii produsului. Cantitatea de 25.000 tone de păcură se pune la dispoziția Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică numai după restituirea sau achitarea cantității de 9941 tone păcură.

Deci vorbim de niște sume destul de mari care au fost alocate pentru încălzirea Severinului, de aceea s-a tot vorbit despre un proiect ce trebuie realizat pentru eficientizare. Pentru că păcura s-a dovedit că este foarte scumpă.

Cât despre păcură să nu uităm că tot în 2019 președintele PNL Mehedinți făcea publice o serie de informații interesante.

””Există  deja o serie de împrumuturi care au fost contractate de primărie pentru încălzire. Să vedem de acum. Primăria nu are bani să ia de la rafinărie să fie mai ieftin, ia împrumut, cumpără de la firme intermediare, despre care descoperim că sunt sponsori oficiali ai PSD (firma de la care se cumpără acum păcură pentru încălzirea Severinului are sediu în Constanța). Poate este o coincidență”, declara Virgil Popescu.

Între timp, legat de eficientizarea sistemului urmează să se întâmple lucruri concrete în viitorul apropiat. Un proiect pilot prin care se va testa o nouă metodă de asigurare a încălzirii și apei calde, pentru 480 de apartamente, a fost aprobat vineri, 22 noiembrie, de Consiliul Local al Municipiului Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre o investiție realizată de Mehedinți Gaz. Ministrul Economiei Virgil Popescu anunță că în cazul în care proiectul se va dovedi a fi un succes va fi implementat în tot municipiul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.