Skip to content
Focus Recent

EXCLUSIV – USR = PSD!?! Ștefănescu Laurențiu Costin – candidatul USR la CJ Mehedinți face jocurile PSD-ului?

În ultima perioadă au apărut tot mai multe discuții, atacuri sau insinuări pe marginea legii offshore, ce modificări ar trebui să se facă și de ce nu se implică Guvernul. O lege care a stârnit numeroase controverse și care ne-a demonstrat că formula actuală din Parlament nu va ajunge degrabă la un consens politic, pentru a putea fi modificată corespunzător.

De aceea este puțin bizar, că nu cred că putem vorbi de naivitate, ca unii să creadă că actualul Parlament poate face o legea mai bună luând în considerare scena politică: taberele din PSD se ”luptă” pentru a prelua puterea partidului, vin alegerile, deci fiecare este cu propriul interes.

Oare nu este legitim să ne întrebăm dacă nu cumva aceste atacuri ”mascate” în interes național nu sunt, în fapt, niște tentative de manipulare care ar putea să omoare proiectul offshore de tot și, astfel chiar să servească intereselor rusești? De aceea este aproape de neînțeles atacul candidatului USR la președinția CJ Mehedinți.

Ștefănescu Laurențiu Costin, candidatul USR la președinția Consiliului Județean Mehedinți, iese în spațiul public cu un atac la adresa ministrului Economiei, pe o temă pe care nu o stăpânește și pe marginea căreia nu s-a documentat. Dar ce mai contează, dacă e rost de atac? Că poate…poate…poate iese puțin capital electoral.

Cozile de topor de ieri si de azi. O Romanie altfel, inseamna o Romanie autonoma din punct de vedere energetic. Virgil Popescu, ministrul economiei, fost vicepresedinte al comisiei pentru industrii din Parlament, se intelegea in 2018 cu PSD-ul pentru pritocirea celebrei legi offshore, cea care bloca efectiv exploatarea resurselor din Marea Neagra. In timp ce suntem inconjurati de interesele rusesti, actualii guvernanti duc inainte opera lui Dragnea, aceea de aservire energetica. Continuam sa cumparam pe bani grei gaz rusesc, al nostru zacand neexploatat”, scrie Ștefănescu.

Oare despre ce cozi de topor vorbește candidatul USR? Despre cei din propriul partid?

Potrivit stenogramei ședinței în care s-a votat legea cu pricina deputatul Virgil Popescu declara următoarele:

Înainte de a da votul pe chestiunea aceasta, aş vrea să se ştie că ieri, în dezbaterile din comisiile reunite, a fost, practic, un simulacru. Cum vreţi dumneavoastră să dăm un vot astăzi de retrimitere, în condiţiile în care şi PSD, şi USR s-au opus acestei investiţii, prin vot împotriva stabilităţii şi predictibilităţii unei investiţii. Ieri am pus un impozit nou, suplimentar. Foarte bine! Nu comentez cât este, dacă este mare, dacă este mic, dar dacă refuzăm ca să-l stabilim şi să-l facem predictibil şi stabil, atunci despre ce este vorba? Acest lucru este o condiţie pentru Partidul Naţional Liberal, nenegociabilă……predictibilitatea şi stabilitatea!”, declara de la tribună Virgil Popescu.

După mai multe dezbateri:

Domnule preşedinte, Aş vrea să se consemneze că toate aceste amendamente, care sunt la Capitolul I din lege, exced cererea preşedintelui de reexaminare care se referă la predictibilitate, stabilitate, împărţirea justă a venitului stat-investitor şi renunţarea la acea împărţire prin parteneriate publice-private. Tot ce discutăm acum, ca să ştiţi, excede cererea preşedintelui, de reexaminare, şi Partidul Naţional Liberal se va abţine de la vot, de la aceste amendamente care nu sunt, din punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal, constituţionale.

Domnul Virgil-Daniel Popescu:

Este vorba de un principiu la care Partidul Naţional Liberal ţine foarte mult şi este nenegociabil. E vorba de principiul stabilităţii şi predictibilităţii. Nu putem avea pretenţii de a avea investiţii, de a fi o ţară credibilă, dacă nu avem predictibilitate şi stabilitate.

În articolul următor, 19, o să vedeţi că este vorba de un impozit pe venitul suplimentar.

Dacă noi punem un impozit în această lege, dar nu garantăm viitorilor investitori că nu ne vom răzgândi după un an, doi, trei, cinci, pe perioada unui acord pe care-l încheie statul român, că-l menţinem, atunci ce să mai avem pretenţii de la acel investitor?

De aceea, vă citesc şi vă rog pe dumneavoastră, pe toţi colegii din Parlament, să fiţi de acord cu acest principiu şi cu acest articol.
Video in format Flash/IOS
Domnul Florin Iordache:

Este vorba de alin. (1), domnule coleg!

Domnul Virgil-Daniel Popescu:

Alineatul 1.

Şi vă citesc acum.
Video in format Flash/IOS
Domnul Florin Iordache:

Păi, nu! Domnule coleg, dumneavoastră veniţi la final şi spuneţi aşa, ce se adaugă: „regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare…”.
Video in format Flash/IOS
Domnul Virgil-Daniel Popescu:

Domnule preşedinte, lăsaţi-mă să-mi susţin amendamentul, vă rog frumos!

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

Domnul Virgil-Daniel Popescu:

„Titularilor acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare” – deci nu vorbim de alte acorduri petroliere care vor fi ulterior încheiate – „la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific, aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”. Adică pentru toate impozitele, pe care le-am pus prin această lege, garantăm stabilitatea şi predictibilitatea lor. Nu vorbim de alte impozite fiscale.

Mulţumesc.

Este un principiu de la care Partidul Naţional Liberal nu va abdica niciodată. Predictibilitatea şi stabilitatea sunt esenţiale pentru noi.

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Popescu. Vă rog.

Domnul Virgil-Daniel Popescu:

Domnule preşedinte,

Trebuie să recunosc că nu înţeleg până la urmă, dar voi vedea cum vor vota colegii noştri din USR. Am înţeles că sunt pentru stabilitate fiscală, dar sunt foarte curios să văd cum vor vota.

Dar vreau să vă mai spun că fără acest articol Partidul Naţional Liberal nu va putea să voteze, fără această predictibilitate şi stabilitate.

Aşa că vă rog, încă o dată, să votaţi acest articol de predictibilitate şi stabilitate. Fără acest articol Partidul Naţional Liberal nu va putea vota Legea offshore”.

Drept urmare la votul final cei de la PNL nu au votat proiectul de lege.

Mai mult chiar, USR a votat cot la cot cu PSD când legea s-a dezbătut în cadrul comisiilor reunite. Așa că acuzațiile de ”înțelegere„ cu PSD-ul nu au nicio acoperire reală, de unde putem deduce că atacul candidatului USR la președinția CJ Mehedinți este nejustificat și nefundamentat.

Prin acest gen de atac, candidatul USR de la Mehedinți nu face decât să susțină retorica celor de la PSD și să inducă ideea că Guvernul României servește intereselor rusești. Da, cred că nu exagerăm de data asta dacă spunem că USR = PSD!

Citește și Virgil Popescu, despre legea offshore: Majoritatea PSD-ALDE nu a ținut cont de cerințele PNL în privința predictibilității și stabilității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.