Skip to content
VIDEO

Fenechiu, nemulțumit de promisiunea uitată a lui Toader. „Buldozerul” Comisiei Iordache EXCLUSIV

Cea mai recentă ediție a interviurilor video PSnews.ro l-a avut drept invitat pe senatorul PNL Daniel Fenechiu, vicepreședintele Comisiei juridice din camera legislativă superioară.

În prima parte a discuției, parlamentarul jurist a vorbit în principal despre cele mai arzătoare subiecte din domeniul justiției: menținerea ministrului de resort (Tudorel Toader) în cabinetul Vioricăi Dăncilă, excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, precum și declararea parțial neconstituționale a modificărilor aduse Statutului judecătorilor și procurorilor (Legea nr. 303/2004).

În ceea ce îl privește pe Tudorel Toader, Daniel Fenechiu s-a arătat nemulțumit că, la preluarea portofoliului, profesorul universitar a făcut trei promisiuni majore, dar între timp pe una a uitat-o: prezentarea raportului legat de procurorii Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi.

„Au fost trei promisiuni. În momentul când a fost numit ministru în guvernul Grindeanu, domnul Tudorel Toader a promis că într-un termen foarte scurt va veni în Parlament cu propunerea de modificare a codurilor, în sensul adaptării lor la deciziile Curții Constituționale. Pe 23 august 2017, domnul Tudorel Toader ne-a promis că o să vină în Parlament cu o inițiativă guvernamentală de modificare a legilor justiției – când s-a declanșat scandalul cu punerea justiției sub control politic. Și într-adevăr: în noiembrie-decembrie, ne-a anunțat că până la sfârșitul anului 2017 vine cu raportul pe Kovesi și Lazăr.

Fără îndoială: dacă vrei să caracterizezi activitatea de ministru al lui Tudorel Toader, nu poți decât să constați că este o suită de promisiuni și de explicații care se vor savante, care în esență nu lămuresc pe nimeni: nici în legătură cu ce vrea să facă Tudorel Toader, nici în legătură cu motivele pentru care n-a făcut anumite lucruri pe care le-a propus. Eu cred că niciun om decent nu poate să-i conteste lui Tudorel Toader calitățile de jurist și cariera. (…) Tudorel Toader nu e într-o situație în care nu știe. Din păcate, Tudorel Toader în momentul de față este într-o echipă care promovează lucruri care nu fac bine României. Aș putea spune că este în tabăra răului și cred că motivul pentru care se răzgândește deseori este că la domnia sa funcționează foarte bine conștiința. Și cred că este motivat să facă anumite lucruri, după care își dă seama că nu e-n regulă și face pasul înapoi. (…) Este singura mea explicație”, a detaliat Fenechiu.

Întrebat de ce crede că Tudorel Toader a ajuns acum în al treilea guvern consecutiv, Daniel Fenechiu a adus în discuție calitățile academice ale demnitarului, precum și calitatea de membru în Comisia de la Veneția, organism al cărei punct de vedere va fi foarte important pe în legătură cu modificarea legislației din domeniul ustiției autohtone.

„Pe de altă parte, PSD-ALDE au înțeles că pot modifica codurile și cu un ministru care nu o face el. Adică Tudorel Toader acolo e bun datorită calităților pe care le poate intui cineva citindu-i CV-ul și faptului că are relație bună cu Comisia de la Veneția. Iar probabil că în spatele autorității sale universitare se întâmplă lucruri cum s-au întâmplat cu legile justiției, unde formele adoptate n-au nicio legătură cu propunerea inițială. Iar Tudorel Toader probabil că va trebui să se ducă la Comisia de la Veneția și să explice de ce se întâmplă treaba asta. Cred că după ce o s-o facă probabil c-o să-l pensioneze și s-a terminat povestea. Dar încă nu și-a făcut datoria ca maur”, a continuat avocatul Fenechiu, făcând aluzie la replica „Maurul şi-a făcut datoria; maurul poate să plece” din piesa de teatru „Conjurația lui Fiesco”, de Friedrich Schiller.

În legătură cu eliminarea lui Mircea Negulescu din rândurile magistraților, Daniel Fenechiu a apreciat că această hotărâre a CSM ar fi trebuit luată de mult, întrucât fosta vedetă a DNA Ploiești aducea o pată pe obrazul sistemului de justiție din România.

„În general, nu e bine să te bucuri de răul omului și cred că orice om decent așa ar trebui să vadă lucrurile. Pe de altă parte, eu cred că procurorul Negulescu trebuia exclus de mult. Ce s-a întâmplat ieri (marți – n.r.) este o palidă reparație pentru maniera în care a afectat extrem de grav obrazul justiției. Nu trebuie să fii jurist. (…) În momentul în care asculți 2-3 fragmente dintre cele pe care presa le-a tot difuzat, îți dai seama evident că omul ăsta n-ar fi avut ce căuta în magistratură niciodată. Deci eu cred că este o decizie decentă, de bun-simț, este o formă de curățire a corpului magistraților de un element care nu făcea altceva decât să atragă oprobriul asupra procurorilor. Regret că s-a întâmplat atât de târziu”, a opinat senatorul liberal de Bacău.

Vedeți mai jos de ce Daniel Fenechiu reclamă că „modificarea legilor justiției s-a făcut cu buldozerul”, precum și ce spune el despre „mascarada” din comisia parlamentară comună condusă de către deputatul PSD Florin Iordache.

Înregistrarea este disponibilă de la început până la momentul 29:53:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.