Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Festivalul Cozonacilor din nordul Mehedinţiului a ajuns la a cincea ediţie

Timp de trei zile, la Crainici în pitorescul sat din Podișul Mehedințiului, a mirosit a sărbătoare. Femeile satului au frământat și au copt peste 200 de cozonaci pentru expoziția deschisă cu ocazia Festivalului Cozonacilor din acest an.

La Crainici, o localitate menţionată într-o mică monografie a Raionului Strehaia încă din anul 1330, mai trăiesc puţin peste 100 de familii. Mulţi dintre localnici au plecat în lume pentru un trai decent, iar casele părăsite stau mărturie. Duc dorul de ţară şi de plaiurile natale şi atunci când timpul le permite vin aici, la Crainici, în acest colţ rupt din rai, pentru a-şi încărca bateriile. Oamenii care au rămas la Crainici păstrează însă cu sfinţenie tradiţiile moştenite din bătrâni, se mândresc cu ele şi le duc mai departe prin copiii satului.

De cinci ani, la Crainici se organizează un  festival al cozonacilor, unul din cele mai importante preparate de pe masa românilor de sărbători. Așa se face că încă de joi, localnicele s-au adunat în mijlocul satului și s-au apucat de treabă. În scurtă vreme mirosul ademenitor al rumenilor cozonaci a umplut tot satul. Copii și tinerele dornice să învețe a frământa cozonacii s-au strâns lângă doamnele cu experiență în arta gătitului, astfel că sâmbătă la expoziția deschisă cu ocazia festivalului, puteau fi admirați peste 200 de cozonaci. A fost o expoziție cu vânzare, așa că cine a dorit a putut să plece acasă cu un cozonac.

La concurs, s-au înscris atât localnice din Crainici, dar și femei din satele învecinate, care au vrut să demonstreze că sunt la fel de pricepute. Și pentru prima dată la acest festival, printre concurenți s-a numărat și un domn, originar din Brașov, dar stabilit de mai mulți ani la Motru (Gorj). Cozonacul său a primit cele mai multe puncte din partea juriului, extrem de exigent, astfel că a obținut premiul I.

„Am învățat să fac cozonaci de la mama mea, care de meserie a fost bucătar. Pasiunea mea pentru gătit în timp a devenit o plăcere și invitat de organizatori am venit cu bucurie la acest concurs. În cozonac am pus zece ouă, 1kg făină, 300 g de zahăr, albușurile se pun la umplutura din nucă. Dacă mă întrebați care ar fi secretul unui cozonac delicios cred că acesta este dorința de a vrea să pregătești un cozonac de casă bun, apoi să pui pasiune și să-ți fie drag de lucrul pe care îl faci, să nu îl faci din obligație”, ne-a spus domnul Mihai Eugen Gherghel.

Participantele îmbrăcate în straie populare s-au apucat de frământat cozonacii după reţete vechi, moştenite din familie. Este o tradiţie la Crainici care se respectă cu sfinţenie, iar o gospodină trebuie musai să ştie să pregătească cozonacul de sărbători. Concurenta care a reușit să ia premiul II, Raluca Văleanu (32 de ani), crede că frământatul este secretul unui cozonac reușit:

„Eu am pus 1 kg de făină, 5-6 ouă, 300 g zahăr, un pic de unt, esență de vanilie, zahăr vanilat. Pentru umplutură folosim albușurile, nucă, cacao, rom, rahat și stafide. Cozonacul  trebuie bătut foarte bine, trebuie frământat cam o jumătate de oră”.

Femeile din Crainici, pasionate de gătit, au reînviat tradiţia în acest colţ de munte al Mehedinţiului. Datorită lor a avut loc sâmbătă, Sfinții Petru și Pavel, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Cozonacilor. Delia Mladen este sufletul acestui eveniment, care reuneşte tot satul.

„Nu este ușor să organizezi un astfel de festival. Am avut însă sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Bala, precum și al echipei noastre de femei, care reprezintă satul oriunde suntem invitate. De data aceasta noi am fost gazde pentru Festivalul Cozonaci Crainici 2019”, a spus Delia Mladen.

De peste 40 de ani cât a slujit la catedră, a avut grijă învăţătoarea satului, Dorina Crăiniceanu, ca elevii săi să respecte tradiţiile locului.  „Vrem să se continue această tradiție, să lăsăm ceva frumos în urma noastră. Avem tinere care vor să învețe arta plămăditului, le place, stau lângă noi de dimineața până seara”, a spus Dorina Crăiniceanu. În afara concursului, a participat și jurnalistul Daniel Velescu, care a frământat doi cozonaci susținut de colegii de breaslă, dar și de localnicele satului.

Festivalul s-a încheiat cu festivitatea de premiere, iar pe tot  parcursul desfășurării concursului, de pe scena amenajată în centrul satului au răsunat acordurile tarafului ,,Brâulețul” de la Motru, condus de maestrul Gheorghe Feraru, precum și vocile tinerilor interpreți de muzică populară din zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.