Skip to content
Recent

Florin Cîțu a anunţat ce se întâmplă cu sporurile: Cheltuielile cu salariile s-au dublat

Premierul României, Florin Cîțu, a declarat, luni, înainte de ședința PNL, că își dorește să rămână doar sporurile legate de performanță, menționând că în ultimii doi ani, cheltuielile cu salariile s-au dublat, dar el nu crede că performanța s-a dublat.

Eu am spus că în continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile, astăzi, din acel 109 miliarde de lei, reprezintă aproape 26 de miliarde, deci e vorba de 25%. Din anvelopa salarială plătim acest spor anual. Problema este că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de preformanțe. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile am văzut că cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde, iar nu cred că performanța în sectorul public s-a dublat. Aș vrea, de-acum încolo, să avem o legătură directă, clară, transparentă, pentru cetățeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineață până seara să plătească taxe, să fie legătură directă cu performanța acelui sector public veniturile celor din sectorul public. Și acest lucru îl vom face anul acesta”, a afirmat oficialul.

Raluca Turcan: Analizăm spor cu spor să încercăm să eliminăm inechitățile unei legi care trebuia să fie unitară.

Amintim că ministrul Muncii a vorbit în exclusivitate pentru B1 TV despre sporurile din sistemul bugetar, dar și despre Legea salarizării din sistemul public. Raluca Turcan a explicat faptul că sporurile vor fi analizate și nu vor fi tăaiate în totalitate, având în vedere că există angajați în sistemul bugetar care își merită sporurile.

Totodată, Turcan a precizat și faptul că există o serie de sporuri care ar putea fi tăiate, în cazul în care se demonstrează că ele nu sunt justificate.

Dorim ca subiectul salarizării să fie tratat astfel încât să fie just, motivant și eficient, iar insituțiile să fie cât mai aproape de cetățeni. Noi ne-am propus ca acest subiect al sporurilor să fie o temă tratată împreună cu Legea salarizării. Sectorul bugetar nu este format în totalitatea de puturoși, nu dorim să se înțeleagă că toți cei din sectorul bugetar primesc sporuri fără să muncească.

A crezut că a cumpărat doi căţeluşi abia născuţi, însă surpriză… S-au mărit şi s-au transformat în… Nu erau deloc câini! Ce crescuse, de fapt?

Sunt sporuri date pentru condiții de muncă dificile, acelea trebuie să fie privite serios și să fie păstrate, dar și sporuri care nu sunt justificate. (…) Ca și angajat primești un spor care îți asigură deplasarea, da îți mărește salariul și îți completează venitul și este un spor justificat. Nu putem veni acum să spunem tăiem toate sporurile. (…) Analizăm spor cu spor, să încercăm să eliminăm din inechitățile unei legi care trebuia să fie unitară și numai unitară nu este”, a declarat ministrul Muncii, pe B1 TV.

Violeta Alexandru: Sunt peste 50 de tipuri de sporuri în sistemul bugetar

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, scrie într-o postare pe Facebook că, potrivit datelor pe care le-a centralizat până acum, în sistemul bugetar există peste 50 de sporuri.

Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor. De ce credeți că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public – de la funcționari la personal contractual, până la indemnizațiile celor care conduc companii de stat – să fie toate, TOATE, într-o singură bază de date? Pentru o imagine completă, disponibilă dintr-o singură sursă de date. (…)

Nu cred că ar deranja pe cineva dacă pe această temă, discuția ar începe, de fapt, de la stabilirea unor indicatori de performanță în administrație și abia apoi ar trece la salarii, sporuri, venituri, în general. Astăzi este invers: mai întâi banii (aici de urmărit cumulul de sporuri!) iar discuția despre performanță se amână veșnic. Rezistența este imensă. Nu cred că un om din sistemul privat își dorește o administrație populată de funcționari nepregătiți, ba dimpotrivă. Eu nu sunt pentru ca în administrație să se câștige cât mai puțin posibil. Avem, în schimb, experiențe zilnice când intrăm în contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toți angajații, desigur!) căruia îi tot cresc veniturile din taxele și impozitele și, până la urmă, din munca celor activând în mediul privat. Când descoperi câte privilegii au funcționarii/cei plătiți din bani publici (privilegii obținute, în mod intenționat, cu toată discreția/lipsa de transparență), fără să livreze performanță, fără să vezi o administrație având respect pentru contribuabil – atunci chiar deranjează!”, se arată în postarea fostului ministru al Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.