Skip to content
Ediția de astăzi

Florin Cîțu, premier desemnat să formeze noul Guvern! Care este misiunea noului premier desemnat

Florin Cîțu este noul premier desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern. Decizia a fost luată miercuri, după runda de consultări avută cu reprezentanții partidelor politice.

Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. Am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare”, a fost anunțul președintelui Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a subliniat că s-a ajuns în acest punct din cauza celor de la PSD.

Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și iarăși la desemnări. Partidul Național Liberal a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit la momentul respectiv, PSD, să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament. După care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament. Au trecut cele 15 zile în care conform regulamentului ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi nu ne dorim să blocăm România! Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor”, a declarat președintele României.

După desemnare, premierul demis Ludovic Orban și premierul desemnat Florin Cîțu au susținut o conferință de presă la Palatul Victoria.

”Este o decizie extrem de importantă, care are ca obiectiv deblocarea situației care este creată în mod artificial de PSD și de prelungirile sale instituționale. Decizia președintelui este conformă cu voința Partidului Național Liberal. Atât eu, ca președinte al Partidului Național Liberal, cât și colegii mei din Biroul Politic și colegii mei de partid, vom susține această propunere. O să fiu alături de premierul desemnat, Florin Cîțu, în toți pașii următori pe care îi vom derula: stabilirea listei membrilor Guvernului, finalizarea programului de guvernare. Florin Cîțu este vicepreședinte economic al Partidului Național Liberal, este un liberal autentic, este ministrul finanțelor, practic, mâna dreaptă în Guvernul pe care l-am condus. Performanțele domnului Cîțu, în scurta perioadă de exercitare a mandatului de ministru al finanțelor, sunt clare și limpezi. Într-un timp record a avut capacitatea de a realiza o rectificare bugetară și, de asemenea, a reușit elaborarea bugetului pe anul 2020, la începutul anului, așa cum este normal în orice țară democratică”, a declarat Ludovic Orban.

Florin Cîțu a declarat că va continua ”depesedizarea” României.

”Este propunere care mă onorează și care mă încarcă de responsabilitate. În baza acestei desemnări, voi avea discuții cu partenerii parlamentari pentru constituirea unui majorități. Împreună cu Ludovic Orban voi agrea un calendar al negocierilor. După cum știți foarte bine, fac parte din echipa guvernamentală condusă de Ludovic Orban și din echipa Partidului Național Liberal. Desemnarea mea este o garanție a continuității în guvernarea Partidului Național Liberal, dar și a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp, voi înainta Parlamentului lista Guvernului și a programului de guvernare și sper că PSD nu va mai tergiversa calendarul”, a declarat premierul desemnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.