Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Fostul director al Institutului HURMUZACHI, în mijlocul unui scandal de impostură

Cum să conduci ani de zile o instituție de prestigiu a statului român? Și cum să tragi sforile, fără ca nimeni să nu știe că ești de fapt un impostor! Secretul îi aparține unuia dintre cele mai controversate personaje ale ultimului deceniu, pe numele său Eugen Popescu. Acesta se află în mijlocul unui scandal de proporții, în care este acuzat că și-a obținut ilegal diploma de studii. Actul i-a permis să ocupe funcția de demnitate publică de director al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Institutul s-a aflat, până la prăbușirea Guvernului Dăncilă, în subordinea Ministerului pentru românii de pretutindeni.

O anchetă excepțională realizată de jurnaliștii de la portalul cetateanul.net scoate la iveală o situație înfiorătoare. De foarte multă vreme, Eugen Popescu s-a erijat în apărătorul drepturilor românilor de pretutindeni. Dar și în mentorul de neînlocuit al românilor din Serbia. Este inventatorul celei mai nocive teorii pentru oropsita comunitate românească din Serbia: teoria sinonimiei român/vlah.

Echivalare de studii suspectă

Eugen Popescu a fentat pur și simplu Universitatea din Oradea care i-a echivalat o diplomă din 1995. Documentul este eliberat de o școală de formare profesională din Canada (Collège des médecines douces du Québec). Diploma s-a transformat într-una de studii universitare de lungă durată, eliberată în iulie 2000. După aproape două decenii, directorul general al Institutului Hurmuzachi, Eugen Popescu a fost dat în judecată. Universitatea din Oradea cere instanței anularea diplomei universitare.

Totodată, rectorul Constantin Bungău a confirmat pentru cetateanul.net și, ulterior, pentru B1 TV, că Universitatea Oradea a depus și o plângere penală pentru ca procurorii să stabilească cine sunt vinovații pentru faptul că Universitatea Oradea a echivalat fraudulos studiile profesionale făcute de Eugen Popescu în Canada cu studiile universitare din România, echivalare care i-a adus lui popescu porecla de „Alchimistul de la Hurmuzachi”.

Demascat de jurnaliști

Un efort considerabil și o anchetă ca la carte, realizată de cetateanul.net, scoate la iveală o mizerie incredibilă. Se aruncă o imensă rușine asupra Universității din Oradea și chiar asupra Ministerului Educației Naționale. „În 1999, conducerea penală a Universități din Oradea a echivalat ilegal (prin echivalare de credite, metodă care nu a fost introdusă la Universitate decât mulți ani mai târziu) studii efectuate la o universitate care nu era recunoscută în România. Mai mult, așa-zisele studii universitare ale lui Eugen Popescu au fost verificate în mai puțin de 24 de ore”, scrie cetateanul.net.

De asemenea, conducerea Universității Oradea a depus o plângere penală pentru depistarea vinovaților care au permis ca studiile la o școală profesională din Canada să fie echivalate cu studii universitare în România.

Verificările demarate ca urmare a investigației de presă a reporterilor Cetățeanul au devoalat faptul că așa-zisul Colegiu de medicină tradițională din Quebec, unde și-a finalizat Eugen Popescu studiile așa-zis universitare nu este recunoscut ca instituție de învățământ de Ministerul Educației din Canada și de nicio altă autoritate competentă a statului canadian. Deși actualul rector al Universității Oradea a solicitat Senatului încă din luna iulie 2019 să verifice și să anuleze diploma de studii a lui Eugen Popescu, demersul în instanță a fost făcut abia la începutul lunii decembrie.

Alchimistul face pe neștiutorul

În urma insistențelor repetate ale Cetateanul.net, Eugen Popescu, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a acceptat în cele din urmă să răspundă în scris, acuzațiilor legate de modul fraudulos în care și-a obținut diploma de studii de la Universitatea din Oradea. Eugen Popescu susține că el a urmat „întocmai” procedura indicată de Universitatea din Oradea și de Ministerul Educației, iar dacă s-ar fi comis vreo ilegalitate, aceasta nu i se poate imputa lui.

Punctul meu de vedere în chestiunea la care faceți referire este cel exprimat prin scrisorile adresate către MEN și Universitatea din Oradea, pe care le cunoașteți foarte bine. În esență, mie mi-au fost echivalate cursurile, nu diploma din Canada, așa cum în mod nereal ați prezentat în mod repetat, echivalare care este de competența Universității, nu a CNRED.

Oricum, în cazul în care ar fi existat la acel moment vreo neregularitate, acest lucru nu ar putea să mi se impute mie, eu urmând întocmai procedura indicată de MEN și Universitate, așa cum reiese foarte clar din adresele celor două instituții. Cred că este puțin probabil să fi fost și Universitatea și Ministerul în eroare, dar nu exclud de principiu această posibilitate.

Nu doresc să mă pronunț pe chestiuni atât de tehnice privitoare la regulile de acum 20 de ani referitoare la echivalarea studiilor, respectiv a cursurilor, prin sistemul de credite transferabile. Am susținut examen de licență în deplină regularitate, iar diploma de licență mi-a fost eliberată ca urmare a promovării acestui examen”, a explicat Eugen Popescu pentru Cetateanul.net.

Directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” a mai concluzionat că doar instanțele de judecată se pot pronunța asupra legalității diplomei sale, și nu Universitatea din Oradea care i-a eliberat-o.

Culmea, Astfel, Colegiul de medicină tradiționalistă absolvit de Eugen Popescu nu este recunoscut ca instituție de studii superioare, fapt înscris chiar pe pagina de Internet a acesteia: „Educația oferită de Colegiu este certificată de către Departamentul Dezvoltării Resurselor Umane drept formare profesională (…) nu reprezintă o recunoaștere la nivel legal din partea Departamentului de Educație sau din partea Biroului Profesiilor din Québec”.

Demascat în direct la B1 TV

Jurnalistul Cătălin Antohe, artizanul excepționalei anchete despre impostorul denumit „Alchimistul de la Hurmuzachi”, a fost prezent și în studioul B1 TV, la emisiunea moderată de Tudor Barbu, emisiune în care tot acest scandal a fost devoalat pas cu pas.

Vă prezentăm mai jos fragmentul din emisiunea lui Tudor Barbu: 

Un combinator de excepție

Ani de zile, Eugen Popescu a pozat în apărătorul cel mai strașnic al drepturilor românilor de pretutindeni. Chiar a avut o fantastică putere de convingere asupra celor care au guvernat vremelnic departamentele de profil. Ulterior i-a amețit și pe cei de la ministerul dedicat românilor de pretutindeni. Există surse care spun că și în aceste zile trage serios la sfori. Pentru a fi pus din nou în fruntea unor structuri cu fonduri la discreție și bate la ușile liberalilor. Sperăm că liberalii trag învățăminte din povestea acestui sinistru personaj. Dacă nu, atunci înseamnă că nu au capabilitatea de a gestiona corect această țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.