Skip to content
Recent

Furtuna de pe burse: Ilie Șerbănescu proorocește revenirea CRIZEI din 2008 EXCLUSIV

Analistul economic Ilie Șerbănescu (fost ministru al Reformei în guvernul Victor Ciorbea) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat implicațiile deloc liniștitoare ale valului de scăderi din această dimineață de pe principalele burse de valori ale lumii.

CITIȚI ȘI: CUTREMUR pe Wall Street: efecte în toată lumea

Economistul a început prin a atrage atenția că fenomenul de marți dimineață de pe bursele străine este rezultatul evoluțiilor nepotrivite din ultimii ani, în special al existenței dobânzilor negative (pe românește: banca nu îți mai plătește dobândă la un depozit, ci îți cere bani pentru administrarea acelui depozit), care au generat un val de datorii.

„Bursele sunt o piață reală, dar o piață aparte de piața economiei reale. Ele au foarte mare legătură cu piața economiei reale și de aceea sunt un barometru. Ce se întâmplă acum la burse este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat nefericit în economia reală. În economia reală, au existat dobânzi negative (ceea ce este un lucru nefiresc), s-au propagat și s-au promovat dobânzile negative pentru ca să se poată plăti datoriile făcute pe seama contribuabililor (indiferent din ce țară ar fi), pentru a se acoperi efectele crizei de acum un deceniu, dar, în mod firesc, dobânzile negative au fost folosite pentru antamarea unor noi datorii, care au amplificat imposibilitatea acestor plăți. Căci nu poți să plătești datorii de 500 de lei, când tu ai doar 250 de lei.

De ani de zile de la criza anterioară, datoriile în lume, în general (și îndeosebi în lumea dezvoltată), au crescut mai mult decât veniturile, adică mai mult decât PIB-ul ăsta (bun sau rău, cum este el). Acest lucru este firesc să explodeze. Acuma nu s-a întâmplat decât acest lucru”, a explicat Șerbănescu.

Cu toate acestea, Ilie Șerbănescu a arătat cum pentru România tot răul este spre bine: inerția Bursei de Valori București (BVB) face ca instituția autohtonă să nu fie atrasă în unda de șoc. Alt aspect pozitiv pentru țara noastră va fi – potrivit analistului economic – încetarea creșterii economice artificiale.

În ceea ce privește România, părerea mea personală este că n-are nicio legătură cu bursa din România, fiindcă bursa din România nu există. Eu de la școala primară am învățat că bursele există pentru a finanța economia reală – și anume: o finanțare mai ieftină decât cea bancară. Eu n-am auzit ca economia din România (bună sau rea, cum este ea; străină sau românească) să fie finanțată prin bursă. Așadar, ceea ce se întâmplă pe bursa din România nu contează. Contează însă ce s-a întâmplat în economia reală din lume, care acuma are un efect în bursele din lume și se va întâmpla încet-încet și în România, pentru că România este deținută de capitalul străin, care în primul rând va face ceea ce a făcut și la criza trecută: se va retrage pe meterezele proprii. Asta este firesc. Asta este sorgintea capitalului – nu poți să-i acuzi pentru așa ceva.

Deci va înceta absurditatea asta a creșterii economice care n-are nicio legătură cu viața reală din România (ca dovadă: nu s-a văzut în buzunarele oamenilor). Și e mai bine să înceteze decât să amăgească oamenii, a detaliat ex-ministrul.

În concluzie, l-am întrebat pe Ilie Șerbănescu dacă se așteaptă ca fenomenul de marți dimineață să fie un semnal pentru o reeditare a crizei economice ce a debutat anul 2008.

„Da, pentru că dobânzile negative au fost folosite pentru antamarea a noi datorii”, a răspuns fostul guvernant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.