Skip to content
VIDEO

Gabriel Petrea dezleagă misterul dispariției Ministerului Dialogului Social: Am avut discuții cu Dragnea

 

Interviurile video PSnews.ro au continuat joi, avându-l ca invitat pe deputatul de București Gabriel Petrea, președintele Tineretului Social Democrat (TSD) și fost ministru al Dialogului Social.

Politicianul a vorbit despre decizia premierului Viorica Dăncilă de a desființa Ministerul pentru Dialog Social – cel pe care Petrea îl condusese atât pe vremea lui Sorin Grindeanu, cât și în mandatul lui Mihai Tudose.

„A fost o decizie de comun acord. Eu am avut mai multe discuții cu președintele Liviu Dragnea înainte de formarea noului guvern. Practic, e nevoie de foarte multă implicare în ceea ce privește contactul cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, iar cel mai în măsură să ducă aceste discuții este premierul. Am încercat să mai scurtăm din acești pași, rezolvarea găsindu-se, evident, fie la Ministerul Muncii (dacă este vorba de salarizare), fie la Guvern. Dialogul Social a mers la Ministerul Muncii, acolo unde sunt majoritatea problemelor sindicatelor în ceea ce privește salarizarea și, evident, la Guvern, acolo unde se pot rezolva și celelalte probleme, urmând ca cealaltă parte a ministerului – respectiv partea de consultare publică – să meargă la Secretariatul General al Guvernului, care gestionează tot ceea ce înseamnă comunicarea dintre ministere”, a punctat Petrea.

Totodată, Gabriel Petrea a discutat despre colaborarea cu premierii Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

„Eu sunt o persoană a dialogului – am lucrat foarte bine cu toți miniștrii din Guvern și cu premierii. Evident, a fost mai greu la început, pentru că a fost o perioadă de acomodare: până ne-am cunoscut foarte bine cu sindicatele, am reluat problemele vechi din fostul guvern, am încercat să rezolvăm dintre ele. Am colaborat foarte bine cu toți și am avut norocul că au fost oameni deschiși dialogului”, a rememorat deputatul PSD de București.

În ceea ce privește impresia lăsată de prim-ministrul Viorica Dăncilă, președintele Tineretului Social Democrat a scos în evidență istoria acesteia în fruntea Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) și a amintit colaborarea ei cu Tineretul Social Democrat.

„Noi am avut o colaborare foarte bună, doamna Dăncilă fiind președintele organizației de femei până de curând. Dacă vă uitați de-a lungul timpului, doamna Dăncilă a participat la toate evenimentele TSD și cred că va demonstra că este un om care poate duce la îndeplinire programul de guvernare. Totodată, cred că va ține cont de principiile egalității de șanse și se va apleca foarte mult spre acestea”, a opinat PSD-istul.

Liderul TSD a vorbit și despre cele mai importante realizări de până acum în fruntea ministerului: începerea demersurilorr pentru Legea dialogului social într-o nouă formă, din cauza nemulțumirilor apărute după ceea ce a ieșit din guvernarea Emil Boc.

„După primele discuții cu sindicatele, am decis să facem o largă consultare publică în ceea ce privește Legea dialogului social. Inițial, această lege a fost asumată de guvernul Boc fără o dezbatere publică, iar de atunci, spun sindicatele, dialogul social a scăzut foarte mult în intensitate. Timp de un an de zile, am făcut consultări în ceea ce privește această lege și ulterior am predat-o. A fost o lege foarte dorită de partea sindicală. Mai mult decât atât: tot în această perioadă, am încercat să deschidem comunicarea între cetățeni și Guvern, iar în acest sens am dezvoltat Registrul Unic pentru Transparența Intereselor”, a detaliat Gabriel Petrea.

Pe de altă parte, solicitat să precizeze ceea ce își reproșează, Gabriel Petrea a amintit Legea ONG-urilor și reglementarea bugetării participative.

„Nu am reusit să finalizăm Legea ONG-urilor (OG 26/2000), deși începusem o discuție pe aceasată temă cu organizațiile non-guvernamentale. În România sunt peste 100.000 de ONG-uri, dar dintre acestea sunt mult mai puține active, pentru că legislația nu dizolvă automat un ONG dacă acesta nu are activitate mai mulți ani.

Un alt proiect pe care l-am început se referă la Bugetarea Participativă. Cred că va avea succes la cetățeni, având în vedere că este normal să știi și să poți să îți aduci contribuția în ceea ce privește investițiile care se fac la tine în sector, la tine cartier sau la tine în localitate”, a încheiat parlamentarul de București.

Urmăriți secvența mai jos, în intervalul : 0:12- 7:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.