Skip to content
Ediția de astăzi Focus Recent

Grevă japoneză la hidrocentrala Porțile de Fier I

 

Peste 200 de angajați de la barajul Porțile de Fier au intrat de luni dimineață în grevă japoneză. Protestatarii încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra stării precare a instalațiilor hidroenergetice și a modului cum sunt tratați salariații.

Organizatorul protestului, Sindicatul Porțile de Fier sprijinit de CNS Cartel ALFA Filiala Mehedinți, spune că s-a recurs la grevă japoneză pentru că, ”spre deosebire de factorii de decizie din Hidroserv, Hidroelectrica și din Ministerul Energiei și Guvern, suntem conștienți de importanța menținerii în siguranță a instalațiilor din centralele de la Porțile de Fier, ca fiind cea mai importantă componentp a Sistemului Energetic Național”.

”Este primul protest de o asemenea manieră desfășurat în județul nostru când angajații contrar atitudinii Hidroserv, Hidroelectrica și Ministerului Economiei, sunt îngrijorați de securitatea sistemului energetic românesc, în speță a barajului de la Porțile de Fier I deoarece s-au redus substanțial sume pe care trebuie să le acorde în vederea menținerii mentenanței la nivel de securitate la loc de muncă. Chiar dacă salariile lor sunt aproape de salariul brut minim pe economie nu este principalul punct al revendicărilor”, spune Mihai Bărbulescu, secretarul general al Cartel Alfa Mehedinți.

Problemele la barajul Porțile de Fier sunt vechi, iar președintele Sindicatului Porțile de Fier, Cristinel Popescu, a atras atenția asupra acestora în repetate rânduri:

”Am ales această formă de protest pentru cp, spre deosebire de factorii de decizie din Hidroserv, Hidroelectrica și din Ministerul Energiei și Guvern, suntem conștienți de importanța menținerii în siguranță a instalațiilor  din centralele de la Porțile de Fier, ca fiind cea mai importantă componentă a Sistemului Energetic Național. Dorim, pe aceasta cale, să tragem un semnal de alarmă atât asupra stării precare a instalațiilor hidroenergetice din cadrul Hidroelectrica, dar și asupra modului în care sunt tratați cei care mențin prin munca lor funcționarea în siguranță a acestora, salariații din cadrul Hidroserv”.

 Este cunoscut faptul că în data de 12 iulie 2018 un transformator de mare putere, plin cu ulei, a luat foc la Porțile de Fier I. Pompierii au stabilit atunci că incendiul a fost provovat de „o defectare pe timpul exploatării”. „S-au deteriorat instalaţia fixă de stins incendiu, un întrerupător de 15/75kV, un cablu de 220kV cap terminal, bare capsulate de 15/75 k aflate deasupra oalelor de înaltă tensiune. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de defectare pe timpul exploatării”, a precizat  Biroul de Presă al ISU Drobeta.

Sindicaliștii mai spun că salariații direct productivi au un salariu mediu situat mai aproape de venitul minim decât de cel mediu pe economie, adică circa 2.300-2.400 lei în timp ce salariile celor din conducere sunt între 12 -14.000 lei, la care se adaugă sporuri de conducere.

”Sindicatul Portile de Fier, în numele membrilor săi de sindicat solicită convocarea de urgență a unei Comisii de Dialog Social la nivelul Ministerului Energiei pentru a discuta problemele majore cu care se confruntă Sectorul Energetic, în particular cel Hidroenergetic. Consecvenți sindicalismului participativ pe care l-am promovat continuu Sindicatul Porțile de Fier este pregătit să vină cu un set de soluții pe termen scurt și lung care să ducă la rezolvarea situației și să prevină în același timp posibile avarii în sistem și implicit pierderea independentei energetice a României”, mai spune Cristinel Popescu.

Salariații din Porțile de Fier sunt nemulțumiți că muncesc lunar peste norma legală, prestând lunar și ore suplimentare, lucrându-se frecvent și sâmbata și duminica, fiind continuu, cu arma la picior la dispoziția beneficiarului Hidroelectrica. S-a ajuns la situația în care deseori salariații își procură scule și materiale din fonduri proprii.

Greva japoneză va continua pe tot parcursul acestei săptămâni, după care se va lua o decizie asupra altor forme de protest în funcție de discuțiile care vor avea loc la Ministerul Economiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.