Skip to content
Administrație locală Focus

Guvernul a decis: Primăriile se pot împrumuta până la 800 milioane lei pentru proiecte europene

Primăriile pot accesa anul acesta împrumuturi, în limita sumei de 800 milioane de lei, din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor europene.

Decizia a fost luată de Guvern, în urma adoptării unei Ordonanțe simple promovată de MADR.

Este vorba despre un mecanism de sprijin care permite unităților administrației publice locale să acceseze, în cursul acestui an, împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei. Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor. Vor putea fi contractate aceste împrumuturi de către autoritățile publice locale, instituțiile publice finanțate integral din bugetul local, spitale publice din rețeaua administrației publice locale, sau asociații de dezvoltare intercomunitară. Prin această măsură este stimulată atragerea de fonduri europene pentru finanțarea proiectelor locale de infrastructură: apă-canalizare, școli, spitale sau drumuri”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Decizia vine după ce Partidul Național Liberal anunța că au informații de la primarii care activează în asociațiile consultative ale municipiilor, ale comunelor, ale orașelor cum că schema de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor este departe de ceea ce s-a promis.

După ce acest guvern, în acest an practic a devalizat bugetele locale, practic a furat din buzunarele cetățenilor, a contribuabililor, o sumă de peste 5 miliarde de RON au venit cu promisiunea că la rectificare vor căuta să echilibreze și că nici un buget al niciunui OAT nu va avea dimensiunea mai mică în 2018 decât avut un anul 2017. Vedem că sumele alocate sunt de cinci ori mai mici de circa 1,1 miliarde RON ceea ce înseamnă că primăriile sunt condamnate la a opri investițiile sau chiar de a nu le începe pentru că sistemul investițional este scăzut aproape spre deloc, nu vor putea să cofinanțeze programe guvernamentale, programe europene, unele dintre ele nu vor putea să asigure secțiunea de funcționare, mai trist, unele vor intra pe panta falimentului și până la urmă cine va suferi, va suferi cetățeanul”, declara vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.