Skip to content
Ediția de astăzi

Guvernul adoptă OUG privind principalele măsuri bugetare și Proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli

Prim ministrul Nicolae Ciucă a anunțat vineri, 17 decembrie, că au pe masa de lucru Ordonanța de Urgență privind principalele măsuri bugetare și Proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli.

Din discuțiile pe care le-am avut și din dezbaterile la nivelul fiecărui minister, a reieșit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti și elabora un buget echilibrat și responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populației și sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparțin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susținere. În ședința de astăzi, vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a Taxei pe Valoarea Adăugată de 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă, pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor. De asemenea, în completarea Programului Prima Casă, stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei”, a anunțat premierul.

Nicolae Ciucă a mai anunțat că va fi reincriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă.

A doua coordonată – susținerea mediului de afaceri și alocarea celui mai mare buget pentru investiții din ultimii 32 de ani, din perspectiva sumelor alocate. Prin Ordonanța de Urgență pe care o adoptăm astăzi, vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA. Investitorii sunt încurajați să dezvolte afacerile, prin asigurarea unui mediu concurențial corect, echitabil și transparent între toți participanții din piață. De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii pe care angajatorii îi rețin din salariile angajaților să fie virați la stat către bugetele de sănătate și pensii, așa cum prevede legea”, a mai explicat prim – ministrul.

Nicolae Ciucă a infirmat măsura cu privire la plafonul de încadrare pentru microîntreprinderi de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro

Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022 a plafonului de încadrare pentru microîntreprinderi de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro, aș dori să clarific de pe-acum acest lucru: Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă, antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile aplicării Codului fiscal. Suntem preocupați de păstrarea echilibrului bugetar, fapt ce se va reflecta în performanțele fiscale și externe ale României. Guvernul respectă angajamentele luate în relația cu Comisia Europeană, acela de a avea în 2022, un deficit de 6,2% din PIB pe metodologia ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cash”, a mai explicat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.