Skip to content
Ediția de astăzi

Guvernul Orban II. De câte voturi au nevoie PSD-Pro România pentru a distruge cvorumul la investitură

Guvernul Orban II este audiat luni, 17 februarie,  în comisiile din Parlament, însă PSD și Pro România au ca obiectiv să distrugă cvorumul la ședința de investitură, astfel încât să nu înceapă votul pentru noul guvern. Regulamentul Camerei Deputaților arată foarte clar că în cazul în care nu este întrunit cvorumul legal, atunci președintele Camerei, Marcel Ciolacu, va amâna votul până când va exista o majoritate de deputați și senatori prezenți în sală.

În acest moment, România are 465 de parlamentari, iar cvorumul necesar pentru a se vota guvernul este de 233. Pe 24 februarie, PNL trebuie să aducă 233 de parlamentari pentru a-și respinge propriul guvern.

PNL va putea căuta parteneri în USR, PMP și ALDE. De data aceasta, UDMR este cel care poate întoarce decisiv jocul deoarece voturile maghiarilor sunt importante atât pentru PNL, cât și pentru PSD.

Marcel Ciolacu a reușit să convingă UDMR să voteze moțiunea de cenzură, însă maghiarii au precizat că nu sunt dispuși să facă vreo alianță cu PSD sau să intre la guvernare cu aceștia, potrivit PSNews.ro

Totuși, Kelemen Hunor, președintele UDMR, nu s-a sfiit să critice Ordonanța de Urgență dată de PNL în ultima sa noapte la guvernare, care modifică foarte mult alegerile parlamentare. UDMR are o problemă cu schimbarea sistemului electoral, care deja s-a făcut prin Ordonanță de Urgență și va fi foarte greu să-i convingă PNL pe maghiari că nu va veni cu un OUG pentru alegerea primarilor în două tururi.

După consultările cu președintele Klaus Iohannis, PMP a declarat că nu va vota împotriva guvernului Orban II și va rămâne „spectator”, dar nu se știe dacă va fi spectator în sală sau în afara sălii.

Aşa cum am făcut la moţiunea de cenzură, la fel vom proceda şi acum. În sensul că nu vom participa la un vot împotriva învestirii lui Ludovic Orban. Vom rămâne spectatori întrucât considerăm că este vorba de o dramaturgie, o bătălie a orgoliilor, a vanităţilor la nivelul de vârf al clasei politice şi ea deserveşte profund intereselor românilor”, a spus Marius Pașcan, președintele executiv PMP.

Cert este că atât PMP, cât și USR își doresc Ordonanță de Urgență pentru alegerea primarilor în două tururi dacă va exista un viitor guvern Ludovic Orban.

PSD-Pro România strică planurile PNL

PSD și Pro România și-au unit forțele iar acest lucru s-a văzut și în weekend la congresul Pro România unde au participat Marcel Ciolacu și Gabriela Firea.

În Parlament, PSD a ajuns la 202 parlamentari, iar Pro România doar 24. În total, cele două partide strâng 226 de voturi, cu 7 mai puțin decât numărul necesar pentru a bloca ședința în care va fi dat votul pentru guvernul Orban II.

Misiunea e mult mai dificilă în tabăra PNL care vine doar cu 107 parlamentari, USR cu 40, PMP 19 și ALDE 20, potrivit site-ului Parlamentului. Deci un total de 187 de voturi, având nevoie de 46 de voturi. Dacă UDMR va trece de partea PNL, maghiarii vor aduce 30 de voturi.

Parlamentarii minorităților și cei neafiliați vor avea un rol foarte important, deoarece ar putea înclina balanța pentru blocarea ședinței sau pentru respingerea guvernului Orban II. Este o bătălie politică la care participă toate grupurile parlamentare. Pentru că parlamentarii care vor lipsi vor juca în favoarea PSD-Pro România, ajutându-i să saboteze cvorumul, iar cei care vor fi prezenți în sală – chiar dacă nu vor vota – vor fi de partea PNL, ajutându-i să întrunească cvorumul pentru a respinge guvernul II.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.