Skip to content
Ediția de astăzi

Guvernul poate bloca vânzarea participației ExxonMobil din Marea Neagră. Ordonanța a fost publicată

Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență publicată joi seară în Monitorul Oficial care dă executivului puterea să refuze pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.

Ordonanța a fost adoptată în ultima ședință a guvernului Orban înainte de demiterea prin moțiune de cenzură.

OUG prevede că, în cazul în care e vorba despre un acord petrolier în vigoare (cazul ExxonMobil, de exemplu), ”Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.

Mai mult, proiectul arată că titularul unui acord petrolier (cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are ”aprobarea Guvernului”.

Practic, inițiativa guvernului va putea bloca orice încercare a ExxonMobil de a vinde operațiunile din Marea Neagră unei companii cu care guvernul nu este de acord, dând Executivului drept de veto pentru transferul de licență, potrivit PSNews.ro

Cum a justificat Ministerul Economiei propunerea? ”Se impune ca pentru evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care raportat la dinamica geopolitică regională să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.