Skip to content
Ediția de astăzi

Guvernul va dezbate, în a doua lectură, elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, în a doua lectură, modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă (PNRR) necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

În ceea ce priveşte termenul ‘relansare’ se impune înlocuirea cu ‘redresare’ în denumirea Planului naţional de relansare şi rezilienţă, în vederea corelării cu Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. De asemenea structura planului se impune a fi modificată prin instituirea a şase piloni de investiţii, în vederea corelării cu acelaşi regulament, cu abrogarea pe cale de consecinţă a reglementărilor ce privesc proiecte şi domenii de intervenţie. Având în vedere urgenţa în definitivarea şi asumarea la nivel naţional a Planului naţional de redresare şi rezilienţă şi ţinând cont de perioada de timp foarte scurtă până la termenul asumat, se impune mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR„, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Totodată, se spune în acelaşi document, având în vedere că perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă este relativ scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară „flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme”.

Guvernul a discutat pe 19 martie, în primă lectură, Planul naţional de redresare şi rezilienţă.

Ce este Mecanismul de Relansare și Reziliență?

Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice. Mecanism de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.

De unde vin banii?

Din cele 750 miliarde de euro destinate „Next Generation EU”, Comisia Europeană a alocat 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR în vederea finanțării planurilor de redresare și reziliență pe care le elaborează statele membre UE.

Bugetul MRR este constituit din:

  • A. granturi în valoare de până la 312,5 miliarde euro
  • B. împrumuturi de până la 360 miliarde euro

Câți bani primește România prin Mecanismul de Redresare și Reziliență?

În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro. Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Ce este Planul Național de Relansare și Reziliență?

Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă. Planul de Relansare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.

Până când trebuie să fie gata Planul Național de Relansare și Reziliență?

Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare a Planului național. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

Care sunt regulile cerute de Comisia Europeană și ce tipuri de proiecte se finanțează?

Comisia Europeană evaluează PNRR pe baza unor criterii transparente. Astfel, investițiile și reformele prevăzute în PNRR trebuie să  contribuie la abordarea eficientă a recomandărilor specifice fiecărei țări și la consolidarea potențialului de creștere economică, a creării de locuri de muncă și a rezilienței economice și sociale. De asemenea, investițiile și reformele trebuie să contribuie la îndeplinirea obiectivului de schimbări climatice în proporție de 37% și la realizarea obiectivului de digitalizare în proporție de 20%.

MRR sprijină financiar investițiile și reformele cu impact real și de durată asupra economiei și societății. Măsurile propuse răspund provocărilor identificate în contextul Semestrului european, susținând tranziția verde și transformarea digitală, precum și creșterea economică, reziliența socială și economică și crearea de locuri de muncă.

PNRR trebuie să intervină cu reforme și investiții în următoarele domenii:

  • Transportul
  • Mediul, schimbările climatice, energia, eficiența energetică și tranziția verde
  • Dezvoltarea localităților urbane, valorificarea patrimoniului cultural și natural și turism
  • Agricultura și dezvoltarea rurală
  • Sănătate
  • Educație
  • Mediul de afaceri
  • Cercetare, inovare, digitalizare
  • Îmbunătățirea fondului construit
  • Reziliență în situații de criză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.