Skip to content
VIDEO

Hopuri în relația PNL-Iohannis? Fenechiu: Am pierdut alegerile cu Cioloș pe afiș! EXCLUSIV

Cea mai recentă ediție a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe Daniel Fenechiu, vicepreședintele Comisiei juridice din Senat.

În secvența pe care o puteți viziona la sfârșitul acestui material, senatorul de Bacău a vorbit mai întâi despre planurile PNL pentru sesiunea legislativă care a început la 1 februarie.

Concret: chiar dacă a recunoscut că aritmetica parlamentară nu este de partea PNL, Fenechiu a atras atenția că liberalii recuperează terenul prin diverse acțiuni de imagine.

„Actele de opoziție sunt mai mult în plan public și în plan de imagine decât în planul unei eficiențe care să se concretizeze într-o moțiune de cenzură reușită sau într-o moțiune simplă împotriva unui ministru. Deci, din punctul ăsta de vedere, românii ne evaluează în special în raport de maniera în care reușim să combatem politicile PSD-ului”, a comentat Fenechiu.

În ceea ce privește raportarea la Uniunea Salvați România, Daniel Fenechiu a subliniat că liniile directoare ale opoziției din actuala legislatură au fost date de către PNL și a dat de înțeles că USR și-a irosit energia în niște acțiuni nespecifice parlamentarismului.

„USR utilizează un arsenal de mijloace și de tehnici de luptă care nu sunt extrem de specifice parlamentarismului și cu care nu suntem extrem de familiarizați. PNL în primul an de mandat a fost mai mult criticat decât apreciat pentru maniera în care a înțeles să facă opoziție. Acele câteva succese ale opoziției au fost obținute în principal de Partidul Național Liberal: legile declarate neconstituționale, principalele teme de contestare a anumitor măsuri ale PSD-ALDE. În Parlament, e foarte greu să faci orice (de la o moțiune simplă până la o moțiune de cenzură) fără suportul PNL”, a punctat senatorul.

Pe de altă parte, vicepreședintele Comisiei juridice din Senat și-a exprimat regretul că Partidul Național Liberal a pierdut alegerile din 2016, în ciuda faptului că a venit cu soluții „serioase” și „fezabile”, spre deosebire de cele „populiste” ale Partidului Social Democrat.

„Din punctul ăsta de vedere, PNL a păcătuit în 2016 pentru că a abordat o abordare extrem de prudentă, care a intrat în competiție cu abordarea extrem de populistă și de contondentă a PSD-ului”, a remarcat cu amărăciune Daniel Fenechiu.

Cea mai importantă parte a secvenței s-a referit la relația dintre PNL și Klaus Iohannis. Concret: solicitat să comenteze recentul curent de opinie din Partidul Național Liberal ce se pronunță în favoarea distanțării formațiunii de președintele României (a se vedea cazul lui Mihail Neamțu), Daniel Fenechiu a început într-o notă împăciuitoare, mergând pe pluralismul din partid. Totuși, concluzia senatorului a fost una cât se poate de incomodă pentru actualul șef liberal, Ludovic Orban: ținând cont că Orban nu este un personaj charismatic (deci nu poate deveni un vector pentru PNL), singura soluție pentru liberali este să rămână alături de Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Fenechiu nu s-a arătat entuziasmat de cel care a fost premierul lui Iohannis – l-am numit pe Dacian Cioloș, care a fost unul dintre factorii ce au contribuit la eșecul liberalilor din campania parlamentară a anului 2016.

„Mi-e greu să vă spun dacă există un curent. Cu siguranță, în partid sunt oameni care și-ar dori ca Iohannis să ne ia de mână și să ne ducă la guvernare sau care cred că Iohannis n-a făcut destul de mult pentru partid, însă marea majoritate a colegilor realizează că parteneriatul între Iohannis și Partidul Național Liberal este destul de important. O eventuală distanțare n-ar genera efecte pozitive nici pentru România, nici pentru Klaus Iohannis, nici pentru PNL.

În momentul în care ai un lider charismatic, cu un potențial cert pentru un anumit tip de obiectiv, fără îndoială: poți să faci analiză. Însă, în momentul în care nu ai acel lider, e cam greu să te distanțezi de președinte, care – că ne place sau nu ne place – a fost principalul vector al opoziției față de PSD.

A fost la fel și cu Cioloș. Eu, de exemplu, n-am fost niciodată un fan Cioloș. Am pierdut alegerile cu el pe afiș – el spunând într-o parte că votează cu noi și într-o parte cu USR-ul. E complicat: cred că în momentul de față PNL nu are un reper de ancorare într-o personalitate”, a opinat Fenechiu.

În continuare, Daniel Fenechiu a arătat că Ludovic Orban încă nu și-a exprimat vreo intenție legată de propria candidatură în alegerile prezidențiale din 2019, ci fostul ministru al Transporturilor a poziționat PNL ca partid pro-Iohannis. Conex, Fenechiu a dat de înțeles că Orban este liber să aspire la orice altă funcție în stat, urmând ca ex-ministrul să poată candida la președinția României în 2024.

În acest punct, avocatul Daniel Fenechiu a apăsat pe o coardă sensibilă: a afirmat că Ludovic Orban trebuie mai întâi să își termine procesul pe care i l-a deschis DNA, proces care s-ar putea încheia acum, în luna februarie.

A doua temă nevralgică discutată cu Daniel Fenechiu s-a referit la situația senatorului Daniel Zamfir, ieșit din grațiile președintelui Ludovic Orban. La rândul lui, Fenechiu s-a pronunțat împotriva excluderii lui Zamfir din PNL, scoțând în evidență inferioritatea numerică a parlamentarilor liberali.

„Eu cred că, într-un partid ca PNL, soluțiile acestor probleme nu sunt excluderile. Nu suntem chiar atât de mulți, încât să ne-apucăm să ne dăm afară între noi. Eu cred că Ludovic, la momentul respectiv, a avut o abordare ușor nefericită, interpretabilă. Cred că niciodată nu s-a gândit să-l excludă pe Zamfir din partid. Mi-e greu să cred (că s-ar ajunge la așa ceva – n.r.). Nici domnul Zamfir nu este chiar așa, să plece capul și să meargă mai departe. Zamfir face o treabă bună la comisia aia”, a adăugat PNL-istul.

Pe de altă parte, Daniel Cătălin Fenechiu a declarat că nu toate inițiativele lui Daniel Cătălin Zamfir sunt de dreapta, cel dintâi dând exemplul proiectului legat de plafonarea dobânzilor. Cu toate acestea, Fenechiu a accentuat susținerea de care se bucură parlamentarul de Brașov în interiorul PNL, datorită succeselor bifate de către acesta până acum – a se vedea Legea dării în plată.

Înregistrarea este disponibilă mai jos, în intervalul 29:53 – 44:33:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.