Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Focus Recent

INTERVIU EXCLUSIV cu primarul Marius Screciu despre o nouă candidatură, relația cu liderul PSD Mehedinți și proiecte de viitor

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin a fost deschis propunerii noastre de a avea un dialog pe marginea proiectelor pe care le desfășoară și ne-a dezvăluit ce planuri de viitor are pentru comunitate.

În interviul acordat PSNews Mehedinți, Marius Screciu ne-a vorbit despre problema încălzirii municipiului, despre relația pe care o are cu președintele CJ Mehedinți Aladin Georgescu, despre posibilitatea unei noi candidaturi și despre posibilele soluții care urmează să fie aplicate pentru dezvoltarea economică a Severinului.

Mai așteptăm unele explicații de la primarul municipiului legate de asigurarea căldurii, întrebare la care Marius Screciu nu ne-a răspuns. Oportunitatea acestei întrebări a apărut în urma unei replici a președintelui PNL Mehedinți Virgil Popescu către Aladin Georgescu, prin care acuza că PSD ar avea un interes ascuns – să cumpere păcura necesară încălzirii Severinului – de la o firmă care a sponsorizat Partidul Social Democrat. Regretăm că edilul nu a considerat necesar că este cazul să înlăture orice suspiciune cu privire la acest subiect, dar o poate face și de azi înainte.

Pentru a afla mai multe detalii vă invităm să lecturați interviul:

Să începem cu principala problemă. De câți bani va fi nevoie pentru a asigura căldura municipiului Drobeta Turnu Severin? De unde va face rost primăria de acești bani? De la cine veți achiziționa păcura? Tot de la firma de la care ați cumpărat în iernile 2016 – 2017, respectiv 2017 – 2018? Cum se numește această firmă?

NU am primit un răspuns complet din partea domnului primar. Marius Screciu: Din calculele pe care le-am făcut, SPAET ar avea nevoie de aproximativ 57 de milioane de lei.

Dacă veți împrumuta bani de la trezoreria statului pentru încălzire care va fi dobânda pe care o veți plăti? Pe câți ani a fost făcut împrumutul?

Marius Screciu: Am reușit să împrumutăm 35 de milioane pe o perioadă de 10 ani cu o dobândă de 3% + ROBOR, iar restul de 22 de milioane sperăm să îi obținem de la Guvern din fondul de rezervă.

Ați declarat recent că veți pregăti soluții, pe care să le aplicați, pentru a rezolva problema încălzirii municipiului. Despre ce soluții este vorba? Care este termenul de implementare al acestora? Despre ce fonduri vorbim? Vor fi accesate și fonduri europene?

Marius Screciu: Având în vedere că în Drobeta Turnu Severin avem încă un sistem centralizat, principala soluție pentru încălzirea orașului ar reprezenta-o tot o investiție centralizată privată. Suntem în discuții pentru o centrală pe gaz în cogenerare cu termen de implementare 12 – 18 luni. Fondurile sunt private, dar există și posibilitatea unui parteneriat public – privat.

Au trecut deja doi ani de la preluarea mandatului. Ce ați realizat din ce v-ați propus? Ce nu ați realizat? Ce credeți că veți realiza până la finalizarea mandatului?

Marius Screciu: Ca realizări ale mandatului meu aș putea menționa două din cele mai importante bulevarde din municipiul Drobeta Turnu Severin: Bulevardul Porțile de Fier și Bulevardul Mihai Viteazul; un al treilea Bulevard Tudor Vladimirescu, urmând a fi terminat anul viitor. Valoarea acestor investiții depășește 30 de milioane lei, bani din PNDL I. Asigurarea încălzirii orașului într-o situație de criză și cu costuri reduse din partea populației, o consider o altă realizare. A fost primul municipiu din Oltenia care a accesat Fonduri Europene pe Axa 3.1.B, eficiență energetică, fonduri în valoare de peste 1,5 milioane euro. Am construit parcări, am reabilitat spații verzi și am făcut multe alte lucruri de mai mică anvergură. Până la finalizarea mandatului avem proiecte de asfaltare a cartierelor mărginașe (Schela, Gura Văii, Banovița); proiecte pentru care avem deja finanțare, dar și a unor străzi din municipiu. Sper să termin în primul mandat investiția privind asigurarea agentului termic, parcări noi, locuri de joacă. De asemenea, preluarea Portului Comercial și Turistic reprezintă una dintre prioritățile mele, iar până în 2020, speram să terminăm extinderea rețelei de gaze. Ca nerealizări la jumătate de mandat, consider ca extinderea rețelei de gaze ar fi putut fi mai puternică, avem ceva restanțe, dar speram să le recuperăm în perioada următoare la accesarea de Fonduri Europene, lucruri pe care le pot regla până la sfârșitul mandatului.

Credeți că municipiul Drobeta Turnu Severin va deveni un pol de dezvoltare în regiune?

Marius Screciu: Ne-am dori ca Municipiul Drobeta Turnu Severin să devină un pol de dezvoltare în regiune. Este dificil de realizat acest lucru având în vedere că suntem un oraș și un județ relativ mici, iar o poartă de dezvoltare cum este Portul nu aparține municipalității. Am putea avea șanse mai mari de dezvoltare atât economice, cât și turistice preluând Portul și dezvoltându-l pe Fonduri Europene în viitor.

În ce măsură a fost afectată activitatea primăriei Drobeta Turnu Severin de luptele interne din organizația PSD Mehedinți, din care faceți parte?

Marius Screciu: Activitatea Primăriei nu a fost afectată de luptele interne din organizația PSD în zona politică din punctul meu de vedere interferând mai puțin cu zona administrativă. Chiar dacă au fost anumite disesiuni în cadrul PSD Mehedinți, am reușit să nu amestecăm administrativul cu politicul.

Care este relația dvs, din punct de vedere instituțional, cu președintele Consiliului Județean Mehedinți Aladin Georgescu?

Marius Screciu: Relația mea instituțională cu domnul Președinte al Consiliului Județean este una bună, adevărat fiind că orice primarie are nevoie de mai mulți bani și am mai avut disesiuni pe această zonă, sperând ca pe viitor să le rezolvăm.

Ați putea spune că unele nerealizări ale dvs. ca primar sunt cauzate de faptul că aveți un viceprimar liberal?

Marius Screciu: Relația cu liberalii la nivel de Consiliul Local, inclusiv cu Viceprimarul Liberal este una bună și sper ca pe viitor să rămână la fel, având cu toții interes ca lucrurile să meargă bine la nivel de municipiu. Ceea ce facem împreună – facem pentru binele cetățenilor, interesul fiind comun și corect din punct de vedere administrativ și politic.

Azi – mâine vor fi din nou alegeri. La liberali știm că până la sfârșitul anului doritorii trebuie să își anunțe deja candidatura, în cadrul partidului. Veți candida pentru un nou mandat? Vă este teamă de un contracandidat din partea Opoziției?

Marius Screciu: Anul viitor, în 2019, mă voi decide dacă voi mai candida pentru un nou mandat, acest lucru depinzând și de ceea ce voi realiza și de ce mi-am propus ținând cont și de părerea severinenilor pentru că ei sunt „judecătorul suprem” la care vreau să mă raportez. Nu îmi este teamă de niciun contracandidat, repet severinenii sunt cei care vor decide.

Ce beneficii au avut severinenii de pe urma aplicării programului de guvernare a partidului din care faceți parte?

Marius Screciu: Beneficiile au fost unele vizibile: salarii mărite, pensii mărite, Programul Național de Dezvoltare Locală II; Severinul primind peste 5 milioane de euro pentru asfaltare străzilor și reabilitarea școlilor, bani pentru asigurarea încălzirii orașului și sprijin aproape la toate ministerele unde am avut nevoie.

1 comentariu la “INTERVIU EXCLUSIV cu primarul Marius Screciu despre o nouă candidatură, relația cu liderul PSD Mehedinți și proiecte de viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.