Skip to content
Ediția de astăzi

Iohannis acceptă o dezbatere electorală, dar nu cu Dăncilă: A fost parte activă a mârlăniilor pesediste

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Vasilica Viorica Dăncilă a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste şi se aştepată să fie tratată cu respect, ca şi când ar fi apărat democraţia şi pe români. A fost cel mai prost rezultat al PSD din primul tur din ultimii 30 de ani, a declarat preşedintele Iohannis, spunând că alegerile au însemnat o victorie pentru el şi o înfrângere pentru PSD.

Klaus Iohannis a scris pe Facebook că îşi doreşte să prezinte proiectul său pentru România Normală printr-un dialog direct şi deschis cu cetăţenii şi cu reprezentanţii mass-media, potrivit PSNews.ro

Principalele declarații:

– Dăncilă a fost parte activă a mârlăniilor pesediste. A fost foarte activă când a fost vorba să facă zid în fața unor persoane cu probleme penale.

– A fost o persoană foarte activă în a guverna, pe scurt, împotriva românilor. E reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat contra românilor și acum, în campanie, mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu respect. 

– Nu accept o dezbatere cu această peroană, care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani din România.

– Îmi doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere. N-are decât să stea în Opoziție.

– Voi organiza eu cu echipa mea o dezbatere așezată, marțea viitoare. Voi invita politologi, formatori de opinie, jurnaliști. Va fi o discuție deschisă, așezată”.

Am fost plecat, în total, în trei vacanţe în cinci ani. Trebuie să vă spun – chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Preşedintele nu are dreptul la concediu, nu există concediu pentru preşedinte. Şi când am fost plecat, mi-am luat mapa, pixul,  actele şi am lucrat. În ultimii doi ani, nu am mai avut vacanţe deloc, fiindcă am stat să păzesc România de PSD-işti.

– Eu am spus că vreau România fără politicieni PSD în funcție de conducere, nu înseamnă că sunt împotriva votanților PSD, e dreptul fiecărui român cum votează. Lupta politică nu e împotriva votanților PSD, ci a partidului. Sunt președintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor care au încercat să ducă România într-o catastrofă.

– Nu l-am acuzat pe Ponta de comportament antidemocratic și în comparație că doamna Dăncilă a fost chiar un politician rezonabil. Stilurile lor sunt foarte diferite, sigur. Legat de aroganța dl Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu niște pretenții nenegociabile, facem patru dezbateri, mi-a spus și zilele și orele. Am acceptat atunci două dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și cred că eu nu, poate chiar un pic în bine.

– (De ce ați numit-o pe Dăncilă premier? Regretați?) Mi s-a prezentat o doamnă din PSD, care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că acolo a văzut cum funcționează o democrație, cum e în Europa cu valorile europene. Nu o cunoșteam și este o megadezamăgire spre un premier antidemocratic și acum se preface că nu este acolo și nu a fost vinovată. Îmi pare rău, dar la momentul respectiv era o majoritate puternic PSD în Parlament. Eu am declarat din 2014 că voi respecta cutumele democratice, litera și spiritul constituției. În situația în care o majoritate puternică a propus un candidat fără probleme penale, am considerat că poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluția ulterioară și cred că nimeni nu a prevăzut ca astfel se vor derula lucrurile.

– Regret că nu am terminat mai repede faza PSD-istă, pentru că România a pierdut importante oportunități. Au fost ani complicați și cred că pot să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD așa cum am descris, am reușit să țin România pe linia euro-atlantică. Cred că, la final, pot spune că în condițiile în care s-au desfășurat evenimentele politice, am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale.

– (despre cele 6 case) Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal, sunt 5 case între timp. Această problemă a apărut când am intrat eu în politică, în 2000, și în fiecare campanie cu asta au ieșit. Sunt un om cinstit, le-am cumpărat absolut legal și cinstit, iar chestiunile dezbătute în justiție sunt chestiuni de procese civile. Zicea doamna Dăncilă parcă zicea că aș fi și eu un fel de penal, nu am avut niciodată un dosar penal. A, că cineva a scris o plângere către parchet, e adevărat, dar nu mă tem de absolut nimic, nu am absolut nimic de ascuns.

– (Într-o lume fără PSD, care sunt cele trei mari probleme pe care le au românii?) Ce își dorește fiecare european, o viață sigură, un venit sigur, o anumită prosperitate, să fie apărat, să trăiască într-o țară care îi respectă drepturile, cum funcționează școlile, spitale, Jandarmeria, care trebuie să-i apere când merg la mitinguri pașnice. România s-a schimbat în ultimii cinci ani, și un exemplu este felul în care se manifestă societate civilă. Românii și-au dat seama că vocea lor contează, o spun clar și răspicat.

– (Ați anunțat dezastrul găsit la buget. Ați făcut tot ce vă stătea în puțință pentru a preîntâmpina acest dezastru?). Da, dar PSD a ignorat nevoia de sustenabilitate, de predictibilitate, și ce avem acum e rezultatul unei guvernări eșuate, dezastruoase, am avertizat de nenumărate ori, dar PSD probabil a vrut să demonstreze că face exact inversul a ce am spus eu, dar românii le-au dat câteva lecții.

– (Care e cea mai mare realizare a mandatului dvs?) Cea mai mare e chiar ultima. Înlocuirea puterii PSD-iste cu o putere pentru români.

– (Mai multe voci v-au reproșat lipsa de acțiune în anumite momente. V-ați temut de suspendare?) În realitate, pentru un președinte suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut, nu am avut de ce, ba chiar au fost etape în care mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat. Dar în ansamblu nu cred că suspendările președinților sunt soluția decât dacă există fapte grave. La noi suspendarea e vehiculată din motive strict politicianiste probabil va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine stabilite aici. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare.

– (Despre MCV) În următorul an se pot face multe lucruri dar nu va fi eliminat. Lucrurile pot fi corectate, nu ușor, însă deja noul ministru s-a apucat de treabă și se va găsi pas cu pas ce trebuie făcut. Nu mi-a căzut bine când am aflat că această Comisie face o diferențiere crasă între România și Bulgaria, pe care noi nu o vedem chiar așa.

– (De ce nu ați participat la nicio ședință a CSM?) Pentru un motiv foarte simplu. Eu respect cu sfințenie independența Justiției. Faptul că în Constituție scrie că dacă președintele conduce ședința nu înseamnă că votează. Nu accept să meargă nimeni în CSM să facă acțiuni politice, nici eu. CSM are suficiente atribuții, oameni bine pregătiți și va face până la urmă treburile așa cum se cuvine. 

(Ați decis să dați PSD încă o șansă) M-am învățat minte, dar nu cred că PSD în viitorul previzibil va mai dispune de majoritate în Parlament. Am spus că nu voi mai desemna premier de la PSD. Așa a fost situația parlamentară atunci. Eu am asumat atunci, între timp am recunoscut că m-am înșelat, PSD nu a asumat jocul democratic și a fost sancționat foarte dur. 

– (Ați spus că nu doriți să participați la dezbatere cu Dăncilă, pentru a nu o legitima. În 2014 ați participat, marțea neagră, 2013, premier Ponta, a fost o acțiune democratică?) A fost o încercare penibilă a guvernului Ponta, a părții PSD-iste a guvernului Ponta, de a da ordonanță pe amnistie și grațiere. Ei tot timpul au făcut zid în jurul persoanelor cu probleme. Marțea neagră nu s-a transformat în ceva negru pentru România pentru că PNL a intervenit clar și eficient. Vă amintiți că la vremea respectivă i-am spus din postura de primar al Sibiului că acțiunea a fost o prostie și o inutilitate, nu cred că a fost o încercare de lovitură de stat, au fost prea slabi de înger pentru așa ceva.

– (Cum convingeți alegătorii că nu participați pentru că vă temeți, pentru că vă e frică?) Nu am fost de acord cu stilul de guvernare al lui Ponta, dar sunt oripilat de stilul de guvernare a PSD din ultimii trei ani și în consecință nu voi face o dezbatere cu doamna Dăncilă.

– (Vă considerați responsabil pentru eșecurile în plan extern ale României – Schengen, vize SUA etc?) Ridicatul vizelor e un procedeu tehnic și se intră în procedură de eliminare a vizelor dacă rata de refuz a aplicațiilor e sub 3 %, la noi e 10%, e o decizie tehnică. Lucrurile ușor ușor se vor îmbunătăți și vom scăpa și noi de vize. Decizia privind Schengenul se datorează politicii catastrofale a doamnei Dăncilă. Și cu MCV și cu Schengen eram foarte aproape de a găsi soluții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.