Căderea Guvernului condus de Viorica Dăncilă, prin moțiune de cenzură sau demisie, îl pune și pe președintele Klaus Iohannis în fața unei misiuni dificile.
Potrivit PSNews.ro stabilitatea politică a țării stă în acest moment în mâinile premierului Viorica Dăncilă și ale lui Victor Ponta, liderul Pro România.
Moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă fără sprijinul Pro România. Faptul că Victor Ponta a convins ALDE să iasă de la guvernare nu înseamnă neapărat că opoziția va da jos Guvernul, ci acest joc îl poate ajuta pe Victor Ponta să-i arate premierului Viorica Dăncilă că actualul Executiv se află în mâinile lui. Cu alte cuvinte, Victor Ponta a devenit un factor decisiv pentru Guvernul PSD.
Dacă moțiunea de cenzură va trece și Guvernul Dăncilă va trebui să renunțe la funcții, o să fie Klaus Iohannis cel care va deconta toată criza politică. În septembrie nu se pot organiza alegeri anticipate, trebuie să aștepte 2020, deci e nevoit să negocieze cu toată lumea.
Căderea Guvernului înseamnă că se va forma o nouă majoritate formată din – PNL, USR, ALDE, Pro România, PMP, UDMR și probabil și o parte din minorități.
Sunt 6 formațiuni politice care vor trebui să găsească loc la masa negocierilor, iar Iohannis va trebui să le convingă pe toate. În primul rând, USR va refuza acesta schema și nu va intra în Guvern. Vor spune inițial că vor la guvernare, însă doar cu liberalii, ceea ce este imposibil. Tocmai de aceea Dacian Cioloș a schimbat miercuri discursul USR-PLUS, după ce în ultimele luni useriștii urlau că nu vor să-și asume guvernarea. Cioloș și-o asumă în declarații, dar nu și prin fapte. Pro România a precizat că vrea să intre la guvernare cu miniștri, deci cine va dori sprijinul lor va trebui să le ofere fotolii în Guvern.
În al doilea rând, este o majoritate fragilă formată din 6 partide care trag în direcții diferite și fiecare pentru el, fiecare cu programul lui. Nici măcar USR cu PNL nu au ceva în comun, nicio colaborare, nicio alianță, ba chiar se bat între ele la prezidențiale. Iar un guvern de compromis, pe care o să-l voteze Parlamentul doar ca să avem un guvern, nu ajută România, ci doar grupurile de interese din spatele celor care vor avea inconștiența să-și asume participarea într-un astfel de Executiv.
În 2015 Klaus Iohannis a eșuat să formeze un guvern politic și a ales soluția de rezervă – guvernul tehnocrat. Este adevărat că atunci PSD și-a menținut majoritatea în Parlament, dar la fel de bine poate să-și refacă acum majoritatea în Parlament, chiar dacă pierde ALDE.
Pentru Klaus Iohannis ar fi mult mai benefică această stare de confuzie guvernamentală și parlamentară, când nimeni nu știe exact calculele. Dacă PNL îl pune pe Iohannis la provocare cu o moțiune de cenzură va trebui să vedem un președinte care va lupta pe două flancuri – campanie electorală și Parlament. Nici Viorica Dăncilă nu va sta să privească aceste mutări și va avea un răspuns.
Totuși, Ludovic Orban a precizat că vor prefera alegeri anticipate după moțiunea de cenzură. Astfel, vom avea un Guvern Dăncilă interimar până după alegerile prezidențiale, când viitorul președinte va trebui să dizolve Parlamentul, o mutare riscantă pentru România. Viorica Dăncilă va rămâne oricum la guvernare anul acesta, nefiind timp suficient să se negocieze sau să se organizeze alegeri anticipate. Între timp, are șansa să atragă un alt partener în coaliția de guvernare și în această situația PSD le va da șah celorlalți până în decembrie 2020.