Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Iohannis, un nou atac la adresa PSD: La alegerile din decembrie majoritatea nocivă poate fi sancționată doar prin vot

Președintele Klaus Iohannis a declarat că  și alegerile parlamentare din decembrie sunt despre schimbarea profundă în bine.

Un pas a fost deja făcut, rezultatele alegerilor locale de duminică au arătat că cetățenii își doresc administrații eficiente, care să servească interesul public. În decembrie trebuie să continuăm acest drum. Pentru dezvoltarea României, majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament, prin încercări repetate de a dinamita inclusiv economia românească, poate fi sancționată doar prin vot. Este inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil că practici toxice, folosite în trecut, continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate de români. Alegerile parlamentare sunt cele care pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a subliniat din nou că victoria PNL de la alegerile locale este una importantă, chiar dacă cei de la PSD au mai mulți aleși locali.

Aceste alegeri au fost câștigate de Partidul Național Liberal cu un scor politic de 34%, urmat de alte partide. Este prima dată în istoria postdecembristă când PSD pierde alegerile locale – știți foarte bine – și din acest punct de vedere această victorie a Partidului Național Liberal este și una simbolică. Este prima dată de după Revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale din România, dar, sigur, nimeni nu este perfect și niciun partid nu este perfect. Şi aici au fost realizări notabile, a fost acest vot popular care a validat politica Partidului Național Liberal, care a invalidat politica pesedistă, dar întotdeauna lucrurile pot fi făcute mai bine. Au fost situații unde, din păcate, rezultatele au fost departe de așteptări, cum au fost și situații foarte interesante, unde rezultatele au fost peste așteptări”, a subliniat șeful statului.

Klaus Iohannis a criticat în termeni duri politica dusă de PSD.

Mi se pare corect ca, după alegeri, în partide să se discute cine cu cine poate să facă alianțe și cine cu cine să nu facă alianțe. Din motive pe care le-am enunțat de multe ori, consider că Partidul Național Liberal este forța politică care poate să bată PSD și să schimbe modul în care se face politică în România. Acest lucru este văzut la fel și în PNL și, din acest motiv, colaborările PNL și PSD sunt excluse. PNL este motorul schimbării, PSD este, dacă putem să spunem așa, promotorul politicii toxice, pe care o vedem și în Parlament și pe care nu ne-o dorim noi și nici românii”, a mai spus șeful statului.

De asemenea, președintele a precizat că nu vede oportună amânarea alegerilor parlamentare.

Nu, nu văd oportună amânarea alegerilor parlamentare. Este încercarea jalnică a unor politicieni care știu nu mai intră încă o dată în Parlament să mai prindă câteva luni de diurnă. Cam la asta se reduce, în opinia mea, fiindcă ultimul termen rezonabil din punct de vedere al mandatului este 6 decembrie. Și sper foarte mult ca procedurile care sunt încă în curs să ducă la validarea acestei date. Sunt aproape convins că așa va fi. Niciun politician serios, niciun parlamentar serios nu-și imaginează că poate să stea până la „Sfântul Așteaptă”, doar așa. Mandatul se termină. Riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă și vă spun și de ce. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu. Mai rămâne. Își iau diurna, fac „comiții, comitete”. Nu mai pot hotărî legi organice. Pot discuta doar legi simple. Și vă dați seama ce catastrofă pentru România ca în plină iarnă, în plină pandemie, să fie Parlamentul plin de oameni care nu pot hotărî mai nimic. Va fi nevoie de legi, va fi nevoie de acțiune pentru a stăpâni fenomenele care sunt posibile – sper să nu fie cazul. Și atunci, pentru a putea acționa, nu doar pentru legile justiției, pentru a stăvili pandemia, pentru a veni cu legi bune, care lămuresc situațiile concrete, este nevoie de un Parlament cu puteri depline, un Parlament 100% funcțional. Nu un Parlament ca acum, cu o majoritate toxică și cu parlamentari care abia așteaptă să mai ia diurnă încă trei luni de zile peste mandat”, a mai spus șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.