Skip to content
Ediția de astăzi Recent

ITM Mehedinți anunță controale la companiile care se ocupă cu instalațiile de îmbuteliere a GPL

La iniţiativa Inspecţiei Muncii,  în perioada 11.03.2019 – 15.03.2019, se desfăşoară acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, care îşi desfăşoară activitatea în instalaţii de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat.

Deşi exploziile şi incendiile nu constituie cauzele cele mai frecvente ale accidentelor de muncă, consecinţele acestora sunt dramatice în ceea ce priveşte pierderile de vieţi omeneşti şi prejudiciile economice.

“Necesitatea de a reduce frecvenţa producerii exploziilor şi a incendiilor instantanee la locul de muncă se explică prin considerente atât umanitare cât şi economice şi a condus la adoptarea de către Parlamentul European şi de către Consiliu a Directivei ATEX 99/92/CE. Considerentele umanitare sunt evidente, deoarece exploziile şi incendiile pot provoca răniri extrem de grave şi decese, iar consecinţele economice reies din studiile consacrate costurilor reale ale accidentelor, care pot afecta considerabil profiturile întreprinderilor”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Mehedinți.

Gazele petroliere lichefiate (GPL) sunt hidrocarburi volatile, care în limitele de temperatura de la -40 ̊C până la 40 ̊C, respectiv la presiuni de 0,2 atmosfere până la 15 atmosfere se găsesc în stare lichefiată. Evaporarea acestui produs antrenează formarea de volume apreciabile de gaze, capabile să formeze cu aerul amestecuri explozive. Totodată, vaporii rezultaţi sunt mai grei decât aerul, acumulându-se în zonele cele mai joase ale încăperilor.

De asemenea, pericolul este mare în cazul incendiilor, când rezervoarele sau recipientele cu gaz lichefiat sunt supuse, unei creşteri permanente a temperaturii. Când temperatura crește, gazul lichefiat se dilată, creşterea presiunii din recipient este de 7-8 atmosfere pentru fiecare grad de creştere a temperaturii. Ca urmare a compresibilităţii reduse a gazului lichefiat şi a capacităţii elastice de dilatare, de asemenea mică, a pereţilor rezervoarelor şi recipientelor, acestea explodează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.