Skip to content
Ediția de astăzi

ITM Mehedinţi: Campanie de combatere a tuturor formelor de muncă a copiilor

 

Pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinți va organiza în data de 24 aprilie, ora 14:00, o masă rotundă pentru popularizarea campaniei Organizaţiei Mondiale a Muncii (OIM). Campania urmăreşte şi conectarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de a muncă a copiilor, vizând în primul rând muncile periculoase la care aceştia sunt supuşi.

În fiecare an pe 28 aprilie, Organizaţia Mondiala a Muncii sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, zi în care mişcarea sindicală onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. În aceasta zi sunt organizate simultan în întreaga lume acţiuni pentru a atrage atenţia asupra importanţei prevenirii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.

În acest an, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (28 aprilie) şi Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor (12 iunie) sunt celebrate printr-o campanie comună, cu titlul ,,Generaţia Securitate şi Sănătate” ( „Generation Health & Safety”). Scopul acestei campanii îl constituie promovarea de acţiuni pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor tineri şi pentru oprirea muncii copiilor.

Conform statisticilor O.I.M. „la nivel mondial exista cca 541 de milioane de tineri lucrători (15-24 ani), care reprezintă mai mult de 15% din forţa de muncă mondială. Aceste cifre includ şi 37 de milioane de copii implicaţi în munci periculoase. În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă cu consecinţe grave asupra sănătăţii, decât lucrătorii adulţi cu vârsta peste 25 de ani.

În urma analizei factorilor care pot creşte vulnerabilitatea tinerilor faţă de riscurile legate de securitate şi sănătate în muncă, constatăm că cei mai importanţi factori sunt stadiul lor de dezvoltare fizică şi psihică, lipsa experienţei de muncă şi lipsa de instruire, conştientizarea  limitată  a  pericolelor  legate de  locul de  muncă şi  lipsa puterii  de negociere, fapt ce determina tinerii lucrători să accepte sarcini periculoase sau condiţii de muncă proaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.