Skip to content
Spot

ITM Mehedinți: Ce este bine de știut atunci când îți cauți un loc de muncă în străinătate

 

Agentul de plasare a forţei de muncă are obligaţia să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul, să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă, să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere, să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit.

Contractul de medire este un contract de natura civilă care se încheie de către agent cu cetăţeanul român şi trebuie să conţină denumirea angajatorului din străinătate/ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit.

Foarte important de ştiut este faptul că începând cu data de 05.03.2018 agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

Reprezentanţii ITM Mehedinţi recomandă cetăţenilor care caută un loc de muncă în străinătate să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă.

De asemenea, să verifice cu atenţie oferta locului de muncă, adresa şi existenţa angajatorului străin pentru care a optat, să citească cu atenţie clauzele contractului de mediere şi să nu accepte cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul anunţurilor on-line.

Totodată, ITM Mehedinţi atrage atenţia că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere şi sub nicio formă nimeni nu trebuie să accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie. Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competenţa instituţiilor statului respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.