Skip to content
Spot

Jocurile de culise îngroapă scenariul anticipatelor. Planul pus la cale de PSD și PRO România

Sub pretextul alertei cu coronavirus din România, PRO România se pregătește să asigure votul pentru instalarea guvernului Cîțu la Palatul Victoria. Anunțul a fost făcut, luni dimineață, chiar de către președintele partidului, Victor Ponta, care a precizat că este nevoie de un guvern cu puteri depline, care să poată lua măsurile necesare pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

„Trebuie lăsate la o parte calculele electorale, interesele personale şi de partid. Joi sau când se stabileşte votul e absolut necesar să avem un guvern cu puteri depline. Este important să avem acest guvern imediat”, a declarat Victor Ponta.

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că inclusiv social-democrații vor profita din plin de criza sanitară instalată în România și vor vota, sub același pretext, Guvernul Florin Cîțu.

Aceleași surse politice au susținut că actualul președinte interimar al PSD a făcut o înțelegere cu Victor Ponta pentru a asigura voturile necesare pentru învestirea Guvernului Cîțu. Astfel, se pare că Marcel Ciolacu va încerca să impună vot la vedere, astfel încât să-i oblige pe liberali să voteze „pentru”.

Miron Mitrea, fostul strateg al PSD: Eu cred că Guvernul Cîţu trece

Duminică seara, prezent la Realitatea TV, fostul strateg al PSD, Miron Mitrea, şi-a declarat convingerea că săptămâna aceasta Guvernul Cîţu va trece la votul de învestire. Acesta a dezvăluit că a vorbit cu mai mulţi parlamentari PSD „care nu vor să joace aceste jocuri politice” şi că o parte dintre ai au afirmat că „România trebuie să aibă Guvern”.

Miron Mitrea e de părere că ameninţarea unei epidemii cu coronavirus trebuie să împingă partidele către seriozitate astfel încât să existe un Guvern care să gestioneze criza.

„Nu mai contează cine conduce acel Guvern. Jocul politic într-o perioadă dificilă trebuie lăsat pe locul 2”, a adăugat acesta. Mitrea a mai precizat apoi că PSD a avut discuţii în interior despre alegeri anticipate şi că există voci de ambele părţi. Cu toate astea, acesta e de părere că Guvernul Cîţu va trece.

„PSD a avut discuţii multe în interior despre alegeri anticipate, cu voci pentru şi împotrivă. Au fost voci şi sunt şi publice care au vorbit de suspendarea preşedintelui. Vorbeau alţii ca PSD să nu facă cvorum. Eu ştiu că există oameni în PSD care nu vor să joace cu orice risc aceste jocuri politice. Am discutat cu o parte dintre ei şi mi-au spus că România trebuie să aibă Guvern. Trebuie să existe şi politicieni responsabili, trebuie să lăsăm puţin jocurile politice. Dupa ce trece criza o luam de la capăt. Eu cred ca săptămâna viitoare Guvernul Cîţu trece. Cred că sunt din ce în ce mai mulţi politicieni care se gândesc că nu e nevoie de jocuri politice şi nu cred că vor fi alegeri anticipate. Cred că Ludovic Orban nu le-a vrut niciodată”, a mai adăugat Miron Mitrea la Realitatea PLUS.

PSD neagă că ar vota Guvernul Cîțu

Contactat de PSnews.ro, senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat că, potrivit ultimelor decizii luate de conducerea PSD, partidul nu va vota învestirea Guvernului Cîțu.

„Până în acest moment, decizia PSD este de a participa la ședința de vot, dar nu în sensul de a vota acest Guvern pentru că este în responsabilitatea PNL să-și instaleze Guvernul, având în vedere programul politic și orientarea.

A fost o propunere a PSD, chiar și cu nume în frunte la momentul respectiv, când mergeam către un Guvern de uniune națională pentru a trece țara prin două tururi de alegeri, propunere, din păcate refuzată de domnul Klaus Iohannis. Domnul Iohannis a fost întotdeauna împotriva unui Guvern de uniune națională”, a declarat Romașcanu.

PSnews.ro a încercat să ia legătura și cu președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pe aceste subiect, însă, până la momentul publicării acestei știri, nu  am obținut niciun răspuns.

Totodată, președintele PRO România, Victor Ponta, în exclusivitate pentru PSnews.ro, spune că nu a mai vorbit cu Miron Mitrea din 2012, însă este de acord cu acesta că ameninţarea unei epidemii cu coronavirus trebuie să împingă partidele către seriozitate astfel încât să existe un Guvern care să gestioneze criza.

„Vom vota învestirea Guvernului Cîțu. Votăm orice Guvern, doar să aibă puteri depline să lupte cu epidemia de coronavirus. Eu cu domnul Mitrea nu cred că am mai vorbit din 2012”, a declarat Victor Ponta pentru PSnews.ro.

USR, gata să voteze Guvernul Cîţu

De cealaltă parte, USR mai nou vorbește pe limba PSD. Preşedintele USR, Dan Barna, lasă de înţeles, duminică, într-o postarea pe o reţea de socializare, că partidul său este gata să voteze pentru învestirea guvernului Cîţu. Nimic, însă, concret.

„România are nevoie de un guvern stabil

Suprapunerea unei crize politice peste o iminentă criză de sănătate publică riscă să reducă la cote periculoase încrederea cetățenilor în stat.

Da, avem în continuare rezerve față de unii dintre membrii cabinetului propus de Florin Cîțu. Da, credem că programul de guvernare poate fi mai bun și nu, nu am renunțat la niciunul dintre proiectele noastre.

Însă a fi politician responsabil înseamnă și să ai capacitatea de a înțelege la timp prioritățile cetățenilor. Iar prioritatea numărul unu astăzi este sănătatea publică”, a scris preşedintele USR, Dan Barna, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.