Skip to content
Focus

Johnson&Johnson începe livrarea. Când ajung în Europa primele doze de vaccin împotriva Covid-19

Google

Uniunea Europeană (UE), la fel ca Uniunea Africană (UA), urmează să primească până la 400 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 Johnson & Johnson, care a declarat pentru AFP că livrările în Europa urmează să înceapă la 19 aprilie.

Acest vaccin este al patrulea care a obţinut, la jumătatea lui martie, unda verde a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), după vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford, potrivit PSNews.ro

El este administrat în prezent numai în Statele Unite şi Africa de Sud, şi a fost aprobat şi în Canada.

Statele membre ale Uniunii Africane urmează să primească până la 400 de milioane de doze, a anunţat luni ggantul farmaceutic american, scrie news.ro.

Potrivit unui acord, 220 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, urmează să fie distribuit celor 55 de state UA, iar livrările urmează să înceapă în trimestrul trei al lui 2021.

State UA pot să comande, în cazul în care consideră necesar, 180 de milioane de doze suplimentare, până la un total de 400 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 Johnson & Johnson, până în 2022.

În vederea unei creşteri a producţiei şi satisfacerii cererii, Johnson & Johnson a încheiat în ultimele luni mai multe acorduri cu laboratoare şi subcontractanţi în Europa, care urmează fie cu formularea, fie cu îmbutelierea – Sanofi în Franţa, Catalent în Italia, IDT Biologika în Germania.

Substanţa activă, care face vaccinul eficient, urmează să provină de la instalaţia Johnson & Johnson de la Leyde, în Olanda.

55 DE MILIOANE DE DOZE ÎN EUROPA ÎN AL DOILEA TRIMESTRU

UE a comandat 200 de milioane de doze laboratorului american – şi eventual alte 200 de milioane – şi urmează să primească în al doilea trimestru aproximativ 55 de milioane de doze, anunţa la jumătatea lui martie preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Laboratorul american nu a făcut public calendarul livrărilor.

Vaccinul este un vaccin cu ”vector viral”, o tehnologie pe care Johnson & Johnson o foloseşte deja împotriva virusului Ebola.

El foloseşte ca suport alt virus, mai puţin virulent, transformat prin adăugarea unor instrucţiuni genetice ale unei părţi a virusului care cauzează covid-19. După ce pătrunde în celule, se produce o proteină tipică SARS-CoV-2, care învaţă sistemul imunitar să recunoscă noul coronavirus.

Acesta este primul dintre vaccinuri autorizate de OMS care se administrează într-o singură doză, şi nu două, şi care poate fi depozitat la temperatura frigiderului.

Grupul farmaceutic american s-a angajat să-şi vândă vaccinul la preţul de producţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.