Skip to content
Ediția de astăzi

Klaus Iohannis: Este un buget bun

Președintele Klaus Iohannis a declarat că proiectul de buget pe anul 2020 este unul bun, care prevede sumele necesare la toate capitolele și va fi un buget care poate să permită menținerea ritmului de creștere economică.

Pe de altă parte, este un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării și al pensiilor, iarăși este un lucru foarte important. Este, sigur, cel puțin important să subliniem că, din păcate, din motive legate de guvernele pesediste eșuate, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, însă față de deficitul destul de mare pe care l-am înregistrat în anul în curs deja bugetul pentru anul viitor prevede o reducere și pentru anii care urmează se va reintra rapid în zona de deficit sub 3%. În rest, sigur sunt prevăzuți bani pentru investiții, bani care până acum au fost prevăzuți și au dispărut rapid din bugetele guvernelor anterioare și acest lucru acum nu se va mai întâmpla și consider că acest buget este unul care permite României să meargă înainte în anul 2020, dar deja deschide perspective foarte bune pentru anii viitori”, a declarat președintele României.

Totodată, șeful statului a precizat că angajarea răspunderii pe bugetul pe 2020 este o variantă pe care o sprijină.

Este un buget care a fost făcut în condiții foarte dificile. Şi, atunci, Guvernul, cu siguranță, a trebuit să țină cont de foarte multe restrângeri şi a avut foarte multe discuții Premierul, știu acest lucru, cu toți miniștrii. Nu vreau să intru eu acum în detaliile bugetelor pe fiecare minister, dar sunt convins că Guvernul o să vă ofere explicații pertinente pentru toate acestea. Şi sunt convins, pe de altă parte, că au fost prevăzuți bani pentru toate proiectele care sunt angajate şi necesare. (…) Aici, la servicii, lucrurile nu au fost majorate semnificativ în nicio parte. Sunt bugete care se axează, în primul rând, pe satisfacerea nevoilor absolut normale de cheltuieli cu salariile. La partea de investiții de capital s-a mers aproape la un minim, cu speranța ca în anii următori să se poată reveni. Deci nu sunt bugete bogate, ca să mă exprim așa. (…) Nu, în acest moment bugetul României pur și simplu nu își permite o reducere pe TVA. Deci în perspectivă sigur, în anii care vor veni este posibil să discutăm așa ceva, dacă economia crește în continuare și lucrurile merg bine. Dar acum așa, de azi pe mâine, să scădem TVA-ul nu mi s-ar părea un lucru bun”, a mai precizat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.