Skip to content
Recent

Kovesi dă vina pe Iorga-Moraru pentru clasarea pronunțată față de cei 7 ex-miniștri

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dă vina pe procurorul Mihaiela Iorga-Moraru (fostă angajată a Direcției Naționale Anticorupție) pentru clasarea pronunțată în dosarul Microsoft față de cei 7 ex-miniștri.

Kovesi a relatat vineri pentru Ziare.com felul în care Moraru ar fi calculat eronat termenele de prescripție a infracțiunilor de care erau acuzați cei șapte foști guvernanți, precum și faptul că noul Cod Penal (intrat în vigoare în 2014) a complicat situația, întrucât acest act normativ a făcut să apară discuția despre legea mai favorabilă.

Totuși, Laura Kovesi a dat de înțeles că încă există speranță în ceea ce privește recuperarea prejudiciului de 67 de milioane de dolari calculat de către DNA în speța amintită.

Iată o parte din afirmațiile Codruței Kovesi (interviul audio îl găsiți în linkul de mai sus):

„Am cerut aviz de urmarire penala pentru cei 6 ministri in dosarul Microsoft, pentru ca procurorul de caz a considerat ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data efecturarii ultimelor plati si el nu era implinit, iar practica judiciara era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal in 2014 si discutia despre legea penala mai favorabila.

Daca nu ceream avizele de urmarire penala pentru cei sase ministri, noi nu am fi putut face investigatii, nu puteam administra probe. Avizul e o conditie prealabila pentru a face cercetari si nu am fi facut cele 4 rechizitorii in dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnari definitive pentru o parte dintre persoane, ne-a explicat Kovesi.

Solicitarea avizelor nu a intrerupt prescriptia, ci doar un act de urmarire penala o poate face, cum ar fi comunicarea catre suspect a ordonantei prin care a primit aceasta calitate. Pentru anumite persoane dna procuror Iorga, desi obtinuse avizul inainte de prescriere, a inceput urmarirea penala la cateva zile dupa implinirea termenului, motiv pentru care a si fost sesizata Inspectia Judiciara.

In aceste rechizitorii s-au pus masuri asiguratorii pana la concurenta intregului prejudiciu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.