Skip to content
Focus Recent

Legea energiei și a gazelor naturale a fost modificată. Care sunt beneficiile

Legea prin care concesiunile de gaze din România se vor debloca a fost aprobată de plenul Camerei Deputaților miercuri, 13 iunie, cu 241 de voturi. Vicepreședintele Comisiei pentru Servicii și Industrii Virgil Popescu a declarat că datorită acestui proiect vor beneficia primarii, cetățenii și industria din România. Însă a atras atenția că mai este nevoie să se lucreze pentru că altfel ar putea fi blocat proiectul prin care ar putea începe exploatările de gaze din Marea Neagră.

Eu și colegii din PNL am votat pentru aprobarea acestui PLX, numărul 338, din mai multe motive. Prin proiectul de lege de astăzi le dăm dreptul primarilor și UAT să concesioneze distribuția de gaz. Totodată, am făcut o serie de amendamente care să îi ajute pe mari producători, pentru că le permite celor care au consum de peste 150.000 de megavați să se alimenteze printr-o magistrală proprie. Astfel îi ajutăm să devină competitivi. Prin amendamentul depus de mine și colegii mei am încercat definirea unui consumator industrial eligibil, care va avea dreptul să se lege direct la Transgaz printr-o magistrală proprie și va evita astfel costurile de distribuție. Astfel vom da o gură de oxigen industriei românești și viitorilor investitori”, a declarat președintele PNL Mehedinți.

Parlamentarul atrage însă atenția că nu e bine că o serie de amendamente din OUG 64 au fost transferate în acest proiect de lege.

Nu cred că am făcut bine atunci când o parte din articolele din OUG 64 le-am transferat în acest proiect. Prin OUG 64 am scăpat de procedura de infringement. Însă prin mutarea unor amendamente în actualul proiect de lege noi credem că se vor putea aduce prejudicii luării deciziei de exploatare a gazelor din Marea Neagră, proiect care este în interesul strategic național al României. De aceea fac apel și către colegii PSD din comisie să ne mai aplecăm asupra acestui lucru și să vedem ce putem face să nu ajungem ca din cauza unui articol din această lege să blocăm exploatarea gazelor din Marea Neagră. Dezvoltarea distribuției de gaze este primul pas pentru îmbunătățirea condițiilor termice, dar vrem totodată să consumăm cât mai mult gaz din Marea Neagră”, a mai spus președintele PNL Mehedinți.

Deputatul PNL Sorin Bumb a declarat că prin amendamentul pe care l-a depus, la articolul 104, a susținut descentralizarea concesionării distribuției de gaze de la Ministerul Energiei către unitățile administrativ teritoriale.

Primarii vor putea finanța din surse locale sau prin programe cu autoritățile centrale înființarea de distribuții de gaze. Astfel economiile locale se vor dezvolta în beneficiul comunităților. Până acum era foarte greu pentru că cei de la ministerul Energiei trebuiau să concesioneze distribuția de gaze, iar caietul de sarcini trebuia adoptat prin hotărâre de Guvern. Acum vor face în termen de 60 de zile contractul cadru și caietul de sarcini cadru. Am vrut să existe o lege unitară, la nivelul tuturor administrațiilor locale. Cred că se vine în ajutorul beneficiarilor – a consumatorilor casnici, pentru a-și putea moderniza condițiile de viață. Totodată, consider că vor putea fi atrași investitori în comunele și municipiile din țară după introducerea gazelor”, a declarat deputatul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.