Skip to content
Ediția de astăzi Focus Recent

Legea offshore a fost adoptată – Cu circ în Parlament!

Proiectul legii offshore a fost adoptat în ședința de miercuri, 24 octombrie, a Camerei Deputaților. Cu mare nedumerire. Au fost date pentru această lege 170 de deputați, 142 de la PSD, 19 de la ALDE și 9 de la Minorități. Trei voturi au fost împotrivă: doi deputați de la PMP și un vot de la un deputat neafiliat (Adrian Dohotaru – fost userist) și un deputat de la PSD s-a abținut. Parlamentarii de la PNL, USR și UDMR nu au votat deloc.

Președintele PNL Ludovic Orban a transmis că Partidul Național Liberal a impus adoptarea unor amendamente la Legea offshore prin care devine posibilă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră iar gazul românesc va ajunge în casele românilor.

Potrivit amendamentelor depuse de Partidul Național Liberal și adoptate astăzi de plenul Camerei Deputaților, se garantează un cadru legal și fiscal stabil pentru investitori, se asigură o justă împărțire a câștigurilor financiare între investitori și statul român iar beneficiile exploatării acestor resurse vor fi folosite pentru a îmbunătăți viața a milioane de români. Partidul Național Liberal a propus ca veniturile suplimentare obținute din exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră să fie folosite pentru ca gazul românesc să ajungă în casele românilor pentru încălzirea locuințelor din mediul rural și pentru a scădea factura la întreținere a apartamentelor racordate la sisteme centralizate de încălzire”, a declarat liderul PNL.

PSD a transmis că ”asigurarea condiţiilor necesare realizării investiţiilor specifice pentru exploatarea descoperirilor recente de gaze naturale, precum şi pentru continuarea cu succes a operaţiunilor de exploatare şi evaluare a unor noi resurse de hidrocarburi în perimetrele offshore din Marea Neagră, reprezintă un obiectiv major al strategiei energetice şi o măsură importantă avută în vedere prin Programul de guvernare 2017-2020, fiind un element indispensabil al politicii României în acest sector”.

Declarațiile vin după ce în timpul ședinței de plen deputații PSD s-au văzut puși în situația de a fi în minoritate, după ce un articol din această lege, referitor la redevențe, a fost susținut de toate celelalte grupuri parlamentare – inclusiv de colegii lor din coaliție de la ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.