Skip to content
Ediția de astăzi

Legea pensiilor. Domeniile în care vor fi aplicate măsuri de reducere a cheltuielilor

Guvernul a identificat mai multe zone unde va aplica „măsuri severe” de reducere a cheltuielilor bugetare, astfel încât Legea pensiilor să poată fi aplicată, în condiţiile în care acest act normativ pune presiuni asupra bugetului, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Ionel Dancă mai spune spune că Guvernul este conștient de presiunile puse asupra bugetului de legea pensiilor, care prevede o majorare de 40% a pensiilor în septembrie 2020: Suntem conștienți de această presiune. În același timp, vorbim despre o lege adoptată în Parlament, iar viziunea Guvernului Orban este că această lege trebuie respectată, pentru că ne-am angajat în fața cetățenilor că vom respecta toate drepturile salariale și drepturile la pensie legale în vigoare și garantăm plata acestora.

În acest moment există soluţii pentru a acoperi această cheltuială. „La nivelul proiectului de buget pentru anul viitor, vor fi prezentate public. Sigur că impactul va fi o creştere suplimentară a deficitului pentru anul viitor, probabil undeva cu un 1% din PIB. Şi vom aplica măsuri severe de reducere în altă zonă de cheltuieli bugetare, pentru a face spaţiu şi loc pentru această presiune„, a explicat Dancă, potrivit PSNews.ro

Întrebat în ce zone vor fi aplicate aceste măsuri, şeful Cancelariei premierului a spus: „În zona de cheltuieli cu bunuri şi servicii, în zona de cheltuieli cu funcţionarea administraţiei publice„.

El a adăugat că Guvernul îşi propune o îmbunătăţire a colectării veniturilor bugetare: „Numai din TVA, dacă este să ne uităm strict pe execuţia bugetară pentru anul în curs, avem un nivel al încasărilor sub program de aproximativ 4 miliarde de lei. Or, acest lucru nu poate fi tolerat şi considerăm că există spaţiu pentru o mai bună colectare a veniturilor fiscale, anul viitor. De asemenea, din zona de venituri nefiscale, prin declanşarea unor programe de investiţii, de acţiuni care să vizeze creşterea veniturilor bugetare, printr-o mai bună gestiune a companiilor de stat. Sunt zone unde se pot identifica resurse care să fie aduse la buget pentru asigurarea cheltuielilor prioritare„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.