Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Leul s-a prăbușit! Alina Teiș: Nu este în răspunderea Guvernului!

Leul s-a prăbușit, marți, fiind cea mai slabă cotație din istoria monedei naţionale faţă de euro.  BNR a cotat euro la 4,6670 lei. Moneda națională a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,0803 lei, în plus cu 0,31 bani (0,08%).

În această problemă a intervenit și deputata PSD Alina Teiș, care transmite că nu este răspunderea Guvernului.

Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investițiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenții și scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută și cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului și nu poate fi determinat de acțiunea guvernamentală. Banca Națională este singura care poate și are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”, a scris Alina Teiș pe pagina de Facebook.

Nota Redacției: Cursul de schimb leu – euro este un curs liber, stabilit de piață, de cerere și ofertă. Banca Națională nu are nicio atribuție în a asigura o stabilitate de curs valutar. Ea poate participa pe piața valutară la vânzarea și cumpărarea de euro și atât.

P.S. Dar o ”înțelegem” pe doamna deputat, economia nu e punctul ei forte! Dacă e ordin de partid, atunci cu plăcere! Nu ne mai punem și alte probleme. Alina Teiș confundă stabilitatea financiară cu stabilitatea cursului. De aici se poate documenta, dacă insistă: BNR

  • Stabilitate financiară – Rolul BNR
  • Stabilitatea financiară este un bun public global, caracterizat de nonrivalitate și nonexcludere. Acest bun public nu poate fi oferit în mod exclusiv de către piață, banca centrală și alte instituții ale statului având un rol important în asigurarea stabilității financiare. De asemenea, dat fiind caracterul de economie deschisă al României, este necesară o abordare transfrontalieră, prin coordonarea politicilor din acest domeniu, în vederea atingerii stabilității financiare pe plan național.

 

  • Rolul BNR în menţinerea stabilităţii financiare
    Banca Naţională a României are un rol intrinsec în menţinerea stabilităţii financiare, date fiind responsabilităţile ce rezultă din dubla sa ipostază de autoritate monetară şi prudenţială. Atribuţii subsumate obiectivelor de stabilitate financiară sunt exercitate atât prin reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor aflate sub autoritatea sa, cât şi prin formularea şi transmiterea eficientă a măsurilor de politică monetară şi supravegherea funcţionării în condiţii optime a sistemelor de plăţi şi decontări de importanţă sistemică. Totodată, este necesară identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor întregului sistem financiar, în ansamblul său şi pe componentele sale, deoarece monitorizarea stabilităţii financiare este preventivă. Apariţia şi dezvoltarea unor disfuncţionalităţi, precum evaluarea incorectă a riscurilor şi ineficienţa alocării capitalului, pot afecta stabilitatea sistemului financiar şi stabilitatea economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.