Skip to content
Ediția de astăzi

Liberalii au stabilit strategia pentru declanșarea alegerilor anticipate: mutarea pregătită la votul de învestitură a Guvernului Orban 2

Liderii PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Executiv (BEX), au aprobat în unanimitate lista nechimbată a miniștrilor și a programului de guvernare ajustat, pe care premierul desemnat, Ludovic Orban, le va trimite Parlamentului pentru a cere un nou vot de învestitură.

Surse politice au declarat pentru PSNews.ro că cei de la PNL se pregătesc să voteze în bloc împotriva noului Guvern. Aceleași surse au declarat că PNL va face mici ajustări ale programului de guvernare, dar în schimb echipa de miniștri va rămâne identică. În acest context, având în vedere că este exact aceeași echipă de guvernare, demisă săptămâna trecută prin moțiune de cenzură, este de așteptat ca și cei de la PSD să voteze împotriva Guvernului.

De altfel, PNL şi USR au anunţat deja că la votul de învestitură pentru Guvernul Orban vor sta în bănci şi nu îşi vor exprima votul. PSD este pus, astfel, în faţa unei alegeri grele: fie pică Guvernul Orban 2 şi contribuie la planul PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis pentru anticipate, fie îl votează sau amână votul cât mai mult, profitând de majoritatea pe care o are în Birourile Permanente ale celor două Camere.

Cum se ajunge la alegeri anticipate

Pentru declanşarea alegerilor anticipate este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru. Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile. Odată dizolvat Parlamentul, alegeri anticipate trebuie organizate în maximum 3 luni de la data dizolvării Legislativului. Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive. Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, două propuneri de premier din partea preşedintelui.

Dizolvarea Parlamentului înseamnă că actualul Parlament ar trebui să îşi încheie mandatul cu şase luni înainte de alegerile parlamentare la termen. Astfel, mandatul actualilor aleşi s-ar scurta, ceea ce ar însemna că aceştia pierd şi dreptul la pensia specială, care poate fi acordată doar în cazul unui mandat încheiat la termen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.