Skip to content
Focus Recent Spot

Liberalii vor să scape România de Guvernul Dăncilă. Ce șanse are să treacă moțiunea de cenzură?!?

 

Parlamentarii liberali, prin vocea liderului Ludovic Orban, au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

”Am purtat discuții legat de pregătirea moțiunii de cenzură, despre stadiul negocierilor și despre posibilitatea organizării unor ample acțiuni de protest în susținerea moțiunii de cenzură. Când vom stabili momentul depunerii moțiunii, care va fi momentul în care vom finaliza negocierile și vom avea cele mai bune perspective pentru moțiune, cu siguranță vom depune moțiunea. Știu că mă întrebați când o vom depune! Până la sfârșitul sesiunii parlamentare. Totodată, vom face apel către toți cetățenii români care s-au săturat de PSD și care își dau seama că PSD își bate joc de România și compromite șansele fiecărui român de a trăi mai bine, îi vom chema la acțiunile de protest alături de membrii și de simpatizanții nostri”, a declarat președintele PNL după ședința BEX.

Nu este prima moțiune de cenzură depusă de liberali în încercarea de a trimite acasă un alt guvern al PSD-ului, condus la acea dată de premierul Mihai Tudose.  Nu a avut șanse de reușită la vremea respectivă. Moțiunea de cenzură din luna noiembrie a întrunit 159 de voturi pentru, împotriva moţiunii: 3, abţineri: 23. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de votul a cel puțin 233 de deputați.

Drept urmare care sunt șansele PNL de a trimite Guvernul Dăncilă acasă?

Momentan Partidul Național Liberal are 95 de parlamentari, respectiv 66 de deputați și 29 de senatori. De la 95 până la 233, liberalii trebuie să mai convingă 138 de deputați ca moțiunea de cenzură să treacă.

Uniunea Salvați România are 28 de deputați și 13 senatori, PMP a mai rămas cu 14 deputați și 6 senatori, UDMR – 21 deputați și 9 senatori, minoritățile au 17 deputați. Mai există și grupul parlamentarilor neafiliați, respectiv 16 deputați și un senator. Printre aceștia sunt membri ai partidului Pro România a lui Victor Ponta. Dacă cu toții s-ar pune de acord și ar vota moțiunea de cenzură care va fi depusă de PNL ar mai fi 125 de voturi, drept urmare liberalii ar trebui să mai convingă încă 13 parlamentari, de la PSD sau ALDE, că Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai merită să provoace dezastre în România.

Așa că întrebarea care se pune în acest moment este următoarea: oare vor exista parlamentari de la PSD sau ALDE care să se dezică de propriul Guvern și de liderul PSD Liviu Dragnea? Vom vedea la timpul potrivit, atunci când moțiunea de cenzură se va vota în Parlament. Ce este drept nu ar fi prima dată când cei de la PSD ar vota în Parlament ca să trimită acasă propiul Guvern, pentru că au făcut-o cu un an în urmă când au scăpat de Sorin Grindeanu.

Printre parlamentarii PSD din Mehedinți Vlad Bontea, Vlad Bălănescu, Liviu Lucian Mazilu, dar și senatorul ALDE Ionuț Sibinescu s-au numărat printre cei care au votat ca Guvernul Grindeanu să fie ”alungat”. Parlamentarii mehedințeni care fac parte din Coaliția de Guvernare pare că nu se dezic de liderul PSD. Sau nu s-au dezis atunci când avea nevoie de ajutor ca să scape de Sorin Grindeanu.

Președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu crede că moțiunea de cenzură ce urmează să fie depusă de liberali este necesară, în condițiile în care orice zi care trece cu Guvernul Dăncilă la conducere înseamnă dezastru pentru români și România.

”Democrația înseamnă și respectarea unor reguli, de aceea PNL ca partid care se află în Opoziție se folosește de toate instrumentele legale pentru a sancționa actuala guvernare, care se dovedește pe zi ce trece că este una dezastruoasă pentru majoritatea dintre noi. PNL va depune o moțiune de cenzură, se fac negocieri, se poartă discuții cu colegii din Parlament ca să aibă toate șansele să treacă. Nu este vorba de o acțiune politicianistă, ci de o datorie morală pe care o avem față de cetățenii care ne-au ales să le reprezentăm interesele cât mai bine cu putință”, ne-a declarat vicepreședintele PNL.

Rămâne de văzut dacă moțiunea de cenzură va trece și astfel actualul Executiv va pleca. Că până acum guvernarea Dăncilă, dacă e să ne luăm după realitate, are cel mult șanse să fie relevantă ca material pentru umoriști și cei care fac stand – up comedy.

1 comentariu la “Liberalii vor să scape România de Guvernul Dăncilă. Ce șanse are să treacă moțiunea de cenzură?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.