Skip to content
Focus Recent

Liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021 – Ce înseamnă asta!?!

Piața energiei electrice se liberalizează de la data de 1 ianuarie 2021. Asta înseamnă că prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către ANRE.

În aceste condiții clienţii casnici pot:

  • să beneficieze în continuare de serviciu universal rămânând la furnizorul de ultimă instanță cu care au încheiat contract, la preţul din oferta de serviciu universal a acestuia sau să opteze pentru oferta de serviciu universal a unui alt furnizor de ultimă instanţă;
  • să identifice o ofertă de furnizare în regim concurențial care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, un
    contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de energie electrică, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de energie electrică, această activitate nefiind limitată la o anumită zonă geografică.

CE INFORMAȚII AR TREBUI SĂ SOLICITAȚI UNUI POTENȚIAL FURNIZOR, ÎNAINTE DE ÎNCHEIEREA UNUI CONTRACT DE FURNIZARE?

Recomandăm clienţilor finali să citească atent tot contractul. Condițiile contractuale trebuie să fie echitabile, iar contractul nu trebuie să creeze un dezechilibru între drepturile și obligațiile clienţilor finali și cele ale furnizorilor.

  • O atenţie deosebită trebuie acordată clauzelor referitoare la:
  • preţul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în preţul de furnizare;
  • facturarea unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună;
  • perioada pentru care urmează a se aplica preţul menţionat în ofertă;
  • perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract;
  • comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia;
  • termenele, modalităţile şi condiţiile privind plata facturilor;
  • modalităţi de transmitere a facturii şi a documentelor anexate acesteia;
  • drepturile şi obligaţiile părţilor;
  • condiţiile privind reînnoirea/prelungirea/rezilierea/ denunţarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare;
  • garanţiile solicitate, după caz

PREȚUL RĂMÂNE ACELAȘI DUPĂ SEMNAREA CONTRACTULUI SAU POATE VARIA?

Acest lucru depinde de tipul preţului prevăzut în contractul de furnizare încheiat. Unele contracte vor permite variaţii ale preţului energiei electrice – o clauză contractuală care permite o ajustare a acestui preţ de către furnizor ar trebui să respecte cerinţele de bună credinţă, de echilibru şi de transparenţă, astfel încât să creeze posibilitatea de a prevedea, pe baza unor criterii clare şi inteligibile, eventualele modificări ale preţului energiei electrice care se reflectă în preţul de furnizare. Alte contracte vor fi încheiate cu un preţ fix al energiei electrice pe o perioadă determinată – preţul specificat trebuie să rămână neschimbat pentru acea perioadă de timp, conform prevederilor contractuale.

Preţul energiei electrice nu este reglementat de ANRE şi poate fi negociat cu furnizorul.

Tarifele pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie ale energiei electrice necesare pentru alimentarea locului de consum al clientului casnic rămân în continuare reglementate de ANRE şi nu pot fi negociate.

CUM SCHIMB FURNIZORUL DE ENERGIE ELECTRICĂ?

În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal trebuie să luați legătura cu furnizorul de ultimă instanță cu care doriți să încheiați contractul și să solicitați încheierea acestuia.

În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor concurențial, luaţi legătura cu unul dintre furnizorii de energie electrică şi negociaţi condiţiile comerciale şi preţul de furnizare sau acceptaţi o ofertă-tip publicată de către furnizorul ales.

După ce conveniţi cu furnizorul nou asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra preţului de furnizare, încheiaţi cu acesta contractul de furnizare a energiei electrice, cu luarea în considerare a termenului necesar denunţării unilaterale a contractului încheiat cu furnizorul actual.

Odată cu încheierea contractului cu noul furnizor, completaţi şi depuneţi notificarea privind schimbarea furnizorului, prin care acesta este împuternicit să transmită notificările necesare operatorului de reţea şi actualului furnizor.

Responsabilitatea stabilirii index-ului contorului corespunzător datei schimbării furnizorului revine operatorului de distribuţie la care este racordat locul de consum. Acesta convine şi consemnează, împreună cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului din ziua în care furnizorul nou începe să vă furnizeze energia electrică.

Vă recomandăm să citiţi şi să notaţi şi dvs. index-ul contorului de energie electrică în ziua respectivă.

Mai multe detalii puteți afla aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.