Skip to content
Focus

Lista scurtă a candidaților PSD la prezidențialele din 2024: Omul social-democraților ar putea intra în competiție cu doi foști premieri

Marcel Ciolacu, președintele PSD, este pe lista scurtă a politicienilor care vânează funcția de Președinte al României în 2024, când mandatul lui Klaus Iohannis se va termina. Istoria recentă din PSD este de partea lui și în ultimele luni a devenit membrul PSD cu cea mai mare expunere pe scena politică.

Istoria partidului spune că președintele PSD a candidat mereu la alegerile prezidențiale, și când avea toate șansele să câștige, și când nu avea nicio șansă la victorie, cum e cazul 2019. Președintele PSD și-a asumat candidatura la alegerile prezidențiale și a înfruntat mereu alianțe. În 2024, Marcel Ciolacu va trebui să se bată cu alianța PNL-USRPLUS, dacă nu din primul tur, atunci în turul doi cu siguranță, potrivit PSNews.ro

PSD va dori să-și desemneze candidatul din interiorului partidului, atât timp cât domină sondajele. În cazul în care vor reuși să ajungă la guvernare până în 2024 sau să spargă actuala coaliție de guvernare, partidul va avea și mai multă încredere în membrii săi. Șansele ca PSD să meargă pe mâna unui persoane din afara partidului sunt foarte mici. Dacă n-au făcut-o nici în 2019, când aveau toate șansele să piardă, greu de crezut că o va face acum când pare să-și revină.

Problemele pentru PSD sunt unele care țin de politica externă a partidului. Pe scena europeană, PSD nu are nimic din limbajul partidelor social-democrate văzute în vestul Europei. Mesajele, limbajul, chiar și comportamentul pesediștilor este departe de familia social-democraților europeni, concentrați pe schimbări climatice, drepturile minorităților sexuale, combaterea fascismului/rasismului, reformarea instituțiilor etc. PSD nu are prietenie cu niciun lider de stat puternic din UE și nu pare apropiat de nicio țară europeană importantă.

Alegerile prezidențiale sunt despre geopolitică, iar din acest punct de vedere, PSD pare izolat, fără niciun partener. A trecut perioada anilor 90 când bătăliile politice se tranșau în România. De când țara noastră este membru NATO și UE, România trebuie să se adapteze la cerințele unor state mult mai puternice. Alegerile din Germania și Franța, din 2021, respectiv 2022, ar putea să le mai ofere speranțe celor din PSD, dar pentru asta vor trebui să facă schimbări importante în partid pentru a convinge partenerii din străinătate.

Marcel Ciolacu s-ar putea bate cu doi foști premieri ai României – Dacian Cioloș și Ludovic Orban. Nu va fi o luptă ușoară pentru președintele PSD, mai ales în turul doi. Chiar dacă până la alegerile prezidențiale mai sunt 3 ani, partidele vor începe campania electorală cât mai curând, deși se vor teme să-și expună candidații.

Președintele PSD va trebui să reziste concurenței interne din partid. Gabriela Firea este un adversar puternic și rămâne unul dintre liderii PSD cu cea mai mare notorietate. De mai bine de 4 ani de zile, Firea este printre liderii PSD cunoscuți la nivel național, în timp ce Marcel Ciolacu s-a făcut remarcat după ce ajuns la conducerea partidului.

Pentru ca PSD să convingă România și UE că poate conduce țara are nevoie de schimbări importante în interiorul partidului. Deși USRPLUS și PNL fac numeroase greșeli la guvernare, PSD nu înregistrează o creștere spectaculoasă, ceea ce înseamnă că opoziția nu este suficientă pentru a convinge electoratul. Mulți români nu au uitat scandalurile provocate de PSD între 2017 și 2019, iar acest lucru îi poate bântui în continuare câțiva ani.

Electoratul din România este majoritar pro UE și NATO, iar PSD are nevoie de un candidat care să respecte aceste condiții și să îndrume partidul spre valorile susținute de UE și SUA. Atât timp cât PSD nu va reuși această apropiere de vestul Europei, va fi ignorat de toate statele importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.