Skip to content
Focus

Ludovic Orban sau Florin Cîțu? Două scenarii pentru viitorul guvernului după congresul din PNL

Partidul Național Liberal se confruntă cu o situație excepțională. Cutuma ne spune că liderul partidului în jurul căruia se formează guvernarea devine în mod aproape automat și premierul. Lucrul acesta nu este valabil în acest moment în cazul PNL. Ludovic Orban rămâne președintele partidului, însă Florin Cîțu se află în rolul de premier.

Două variante pentru viitorul PNL

Situația aceasta nu poate continua la nesfârșit. Din multe puncte de vedere asistăm de fapt la un deja vu. PSD a guvernat 3 ani fără ca liderul partidului să fie și premier, potrivit PSNEws.ro

Liviu Dragnea nu putea deveni premier din motive legale, așa că a încerca să își impună oameni loiali în funcția de premier,  mulțumindu-se cu funcția de președinte al Camerei Deputaților și sperând ca astfel să acționeze din umbră, controlând de facto jocurile atât în ramura executivă a puterii, cât și în cea legislativă. S-a dovedit însă că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Fiecare premier s-a dovedit a fi greu de controlat, cu excepția notabilă a premierului Dăncilă. Situația actuală din PNL este identică. Ludovic Orban este președintele partidului și președintele Camerei Deputaților, dar premierul este un alt liberal.

În actuala coaliție guvernamentală PNL este partenerul majoritar. Prin urmare, este de așteptat ca premierul să fie unul liberal. Problema majoră e că, după retragerea lui Ludovic Orban, premierul nu este și președintele partidului. Or această situație complică lucrurile pentru că partidul vorbește pe mai multe voci. Lucrurile se vor tranșa însă la Congresul PNL, iar la orizont se întrevăd doar două soluții: fie Florin Cîțu câștigă cursa internă și devine președintele PNL, păstrând totodată funcția de premier, fie Ludovic Orban sau altcineva câștigă alegerile interne, situație în care am putea asista la căderea guvernului, cu concursul celor de la PNL. Să le discutăm pe rând.

Florin Cîțu, viitor președinte al PNL

Florin Cîțu nu și-a ascuns intenția de a candida la alegerile din interiorul PNL. Întrebat dacă va candida la congresul liberalilor, Cîţu a replicat: „Sunt vicepreşedinte al PNL, vă daţi seama, cu toţii vrem să candidăm la Congres”. Totodată, el a punctat că există un risc politic: „Ştiu că există un risc politic pentru premierul care îşi asumă aşa ceva (reformele). Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, chiar dacă ştiu că şi în PNL, unde eu activez ca vicepreşedinte, va urma un Congres şi vor fi şi acolo candidaturi”. În traducere, Cîțu vrea să spună că își asuma riscul reformelor, chiar dacă în PNL urmează alegeri și chiar dacă aceste alegeri pot duce la îndepărtarea sa din funcția de premier și anularea reformelor începute de acesta. Prin urmare, Cîțu e conștient că dacă vrea să fie mai mult decât un premier de tranziție, trebuie să câștige alegerile interne din PNL.

Misiunea lui Florin Cîțu nu este însă una ușoară. Nu știm cum arată sprijinul politic pentru premier în acest moment. Probabil că și-ar putea asigura sprijinul “grupului de la Cluj”, al lui Emil Boc, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, cei care se opun unui nou mandat al lui Ludovic Orban. Succesul lui Cîțu depinde în bună măsură de evoluția sa, ca personalitate politică și ca premier, până la congresul PNL. Dacă își asigură victoria în alegerile interne, Cîțu poate sta liniștit, fiindcă va păstra și fotoliul de premier.

Ludovic Orban câștigă alegerile din PNL

Al doilea scenariu e acela în care Ludovic Orban câștigă alegerile interne din PNL și rămâne președintele partidului. În acest scenariu legitimitatea sa va spori, contestațiile la adresa lui se vor estompa, iar toată lumea, sau aproape toată lumea, va intra în rând. Alegerile tranșează de regulă orice dispută. Întrebarea e dacă în acest caz se va mulțumi Orban doar cu funcția de președinte al Camerei Deputaților? Greu de crezut pentru că scopul său după alegeri va fi acela de a-și crește vizibilitatea pentru a se lansa în cursa pentru prezidențialele din 2024. Premierul, oricare ar fi el, i-ar putea știrbi din popularitate. Cu siguranță că Ludovic Orban, dacă va câștiga alegerile din PNL, nu se va opri aici. Ar putea urma o moțiune de cenzură, depusă de opoziție dar votată și de PNL. Altă variantă ar fi cea în care Cîțu își depune mandatul, invocând faptul că a pierdut alegerile interne din PNL. Orban s-ar putea întoarce în fotoliul de premier de unde va avea o cu totul altă vizibilitate și va putea folosi funcția pe post de rampă de lansare pentru alegerile prezidențiale din 2024.

După congresul din PNL și cel din USR-PLUS, ne așteptăm cel puțin la o remaniere pentru că loialitățile trebuie răsplătite. Noul președinte al PNL, indiferent care va fi acesta, va trebui să împartă câteva funcții celor care l-au ajutat să își asigure victoria. Printre aceste recompense se vor afla și portofolii ministeriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.